Un total de 10.000 persones autònomes han sol·licitat telemàticament poder accedir a la convocatòria que el Govern de les Illes Balears ha obert per ajudar al reinici o manteniment de l’activitat autònoma i minimitzar així els efectes de la COVID-19. Avui matí s’ha obert el registre per demanar cita prèvia al tràmit telemàtic, i en menys d’una hora ja s’havia completat l’assignació prevista a la convocatòria.
No obstant, des de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, s’informa que aquesta reserva telemàtica reobrirà properament, una vegada revisades totes les peticions, per garantir que totes les illes i tots els municipis puguin beneficar-se per igual en funció del repartiment territorial establert a la convocatòria. Per Illes, aquest repartiment és:
- Mallorca: 76,8%
- Menorca: 8,1
- Eivissa: 14,0%
- Formentera: 1,1%
La reobertura del portal serà informada a través de la web de la Direcció General.
Per primera vegada s’ha establert un sistema telemàtic de reserva de torn per garantir el tràmit digital dels beneficiaris i poder cursar les sol·licituds amb més celeritat, contribuint així a la simplificació i l’agilització administratives.
El portal telemàtic s’ha fet en col·laboració de la Direcció General de Modernització i Administració Digital de la Consellera d’Administracions Públiques i Modernització, i ha funcionat segons els paràmetres plantejats inicialment, tal i com s’informava a la convocatòria. En aquest sentit, s’ha creat una aplicació web específica, amb 6 servidors dedicats per evitar caigudes de sistema.
Èxit de participació entre institucions
La convocatòria d’ajuts per ajudar a reprendre o mantenir el treball autònom té un pressupost estimat d’uns 15 milions d’euros, dels quals 8 milions han estat aportats pel Govern, uns 3,1 milions, pels Consells insulars de Mallorca (2 milions), Menorca (500.000 euros), Eivissa (400.000 euros) i Formentera (250.000 euros), a més d’aportacions de 24 municipis que han volgut participar-hi, ampliant així l’import total a cada territori.
Els municipis que han realitzat aportacions per als autònoms són: Alcúdia, Calvià, Inca, Eivissa, Manacor, Marratxí, Esporles, Banyalbufar, Costitx, Campos, Andratx, Mancor de la Vall, Llubí, Montuïri, Pollença, Sencelles, Campanet, Son Servera, Sant Josep de la Talaia, Algaida, Santa Maria del Camí, Sa Pobla, Porreres i Santanyí. En el cas de Menorca i Formentera, la distribució territorial es fa amb les aportacions dels respectius consells insulars.
L’import dels ajuts oscil·la en funció de si les persones autònomes tenen o no persones treballadores contractades a càrrec seu: en cas de no tenir-ne, l’ajuda és de 2.000 euros; en cas de tenir-ne una o dues, 2.500 euros; i en cas de tenir-ne més de dues, 3.000 euros. A més, es tracta d’un ajut compatible amb la prestació extraordinària per cessament d’activitat del Govern central i amb haver fet un ERTO.