Finca es Rafal, Mallorca

Les Illes Balears rebran 104,5 milions del primer tram dels 420 milions d’ingressos estimats del fons extraordinari estatal Covid-19 El repartiment del fons extraordinari de 16.000 milions situarà les Illes Balears per sobre de la mitjana autonòmica en ingressos per habitant

Les Illes Balears rebran 104,5 milions d’euros del primer tram, a abonar abans de finalitzar aquest mes de juliol, del fons extraordinari estatal Covid-19, del qual el Govern de les Illes Balears estima que rebrà en total al voltant de 420 milions d’euros dels 16.000 milions del fons, situant-se així per sobre de la mitjana autonòmica en ingressos per habitant en el repartiment d’aquests recursos per mitigar l’impacte pressupostari provocat per la pandèmia.

El primer tram, associat a criteris de població i a indicadors sanitaris sobre la incidència de la pandèmia, distribueix 6.000 milions dels 16.000 milions de dotació global d’aquest fons Covid-19 per a les comunitats autònomes. L’ordre ministerial d’Hisenda que determina les quanties de la distribució d’aquest tram ha estat publicada avui al BOE i preveu que el lliurament d’aquests recursos, en concret 104,53 milions en el cas de les Balears, es faci efectiu abans de finalitzar aquest mes de juliol.

Aquest tram de 6.000 milions i el segon, de 3.000, a abonar el mes de novembre, en total 9.000 milions a distribuir entre les comunitats, es reparteixen en base a criteris de població i de diversos indicadors sanitaris i de la seva evolució, segons la incidència de la pandèmia en les comunitats (nombre d’ingressos de pacients als hospitals, nombre d’ingressos a les UCI i el nombre de proves realitzades mitjançant PCR).

En el cas del primer tram, es tenen en compte aquests indicadors sanitaris a data de 30 d’abril, mentre que el tram a abonar el novembre pren com a referència aquestes dades de situació sanitària a data del proper 31 d’octubre. Respecte d’aquest segon tram, les quanties del qual dependran per tant de l’evolució de la pandèmia, l’estimació inicial de la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors és rebre al voltant de 55 milions d’euros.

D’aquesta manera, les Balears rebrien uns 160 milions dels dos trams per import de 9.000 milions associats a criteris de població i indicadors sanitaris, com va explicar la consellera Rosario Sánchez aquest dimarts a la seva compareixença al Parlament. El Govern valora la creació d’aquest fons i les modificacions introduïdes durant la negociació dels criteris de repartiment, donat que ha augmentat el pes del criteri de la població i també es computen totes les PCR, no només dels casos positius, i suposen una millora respecte de la proposta inicial.

Respecte de la resta de trams, el fons distribueix altres 2.000 milions, en un tercer tram a abonar el mes de setembre, en base a la població de fins 16 i 24 anys, associat a la població en edat escolar i universitària, i habilita un quart tram de 5.000 milions, a pagar el desembre, vinculat a la disminució d’ingressos. Les estimacions del Govern situen en uns 50 milions els ingressos a rebre del tercer tram i en uns 215 milions en els del darrer tram associat a la caiguda d’ingressos tributaris i dels serveis de transport.

El Govern, tal com ja va manifestar quan es varen aprovar els criteris de repartiment i l’estructura del fons, valora la millora introduïda respecte de la primera proposta ja que incrementa substancialment el pes dels criteris de població per a determinar la distribució de recursos dels tres primers trams, vinculats a l’augment de les despeses, atenent una de les reclamacions de les Balears. En concret, el pes dels criteris de població ha augmentat del 33,6% de la proposta inicial a un 49,5%, en el repartiment dels 11.000 milions per pal·liar l’augment de les despeses de les comunitats.

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, valora la creació d’aquest fons com un “avanç important”, ja que havia estat reclamat pel Govern des de l’inici de la crisi sanitària per tal de fer front als efectes de la pandèmia, i destaca la “millora” aconseguida amb la modificació dels criteris de repartiment, així com que les Balears rebran uns ingressos per sobre de la mitjana en euros per habitant en el conjunt de comunitats, amb una estimació d’uns 420 milions en total.

No obstant això, la consellera ja ha manifestat, com va reiterar aquest dimarts al Parlament, que aquest fons, previsiblement, “no pal·liarà en la seva totalitat la disminució dels ingressos i la despesa extraordinària provocada per la pandèmia”, donat el major impacte econòmic en la recaptació tributària, i per això manté també la reclamació d’avançar a cap a noves mesures per facilitar la resposta financera de les comunitats a la crisi sanitària i els seus efectes socials i econòmics.

Així mateix, valora també l’acord assolit al Consell Europeu sobre el nou fons europeu de reconstrucció, al qual “també han de participar les comunitats autònomes”, com ja va manifestar dimarts al Parlament. Rosario Sánchez destaca que la creació d’aquest fons “és una passa molt important, ja que suposa un total de 750.000 milions d’euros, per primera vegada a través de l’endeutament comunitari i per primera vegada amb transferències als estats membres, i amb un full de ruta cap a una recuperació i un creixement sostenible”.

D’aquests 750.000 milions, Espanya obté un total de 140.000 milions durant els sis propers anys, més de la meitat (72.700 milions) en transferències i la resta a través de préstecs, d’acord a les xifres comunicades pel Govern d’Espanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.