Armengol i Gómez visiten el laboratori de bioquímica de l’Hospital Mateu Orfila, que es dota d’equipaments d’última generació És el primer hospital que incorpora un sistema automatitzat de transport intel·ligent que millora la traçabilitat de les mostres, el temps de resposta i la seguretat del pacient

El laboratori de l’Hospital Mateu Orfila ha renovat la secció de bioquímica i hi ha incorporat equipaments d’última generació que permeten ampliar la capacitat de processament, guanyar en eficiència operativa, millorar en temps de resposta i en la traçabilitat de les mostres en benefici de la seguretat del pacient.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; del director general del Servei de Salut, Juli Fuster; del director gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Romà Julià, i del cap del Servei de Laboratori, el doctor Lluís Carbó, ha visitat les diferents seccions del laboratori i ha pogut conèixer de primera mà els nous avenços tecnològics i les millores que s’han fet per adequar l’espai.

“Des del 2015 vàrem començar a treballar amb una idea molt clara: millorar les nostres infraestructures, les condicions laborals, contractar més personal i millorar la tecnologia dels nostres centres de salut i hospitals”, ha destacat Armengol. En la mateixa línia, ha apuntat que aquesta “és una inversió molt important, ja que som pioners a l’Estat amb la implementació de la cadena automatitzada” i que permetrà “millorar la tecnologia de tots els hospitals, amb millor assistència sanitària, millor diagnosi i millor capacitat de tots els professionals”.

La novetat més destacada és l’adquisició d’aquest innovador sistema automatitzat de transport individual de mostres intel·ligent GLP. Es tracta del primer hospital de les Illes Balears que disposa d’aquesta cadena que permet una gestió de mostres dinàmica gràcies a una peça anomenada e-caramb programari intel·ligent que actua de manera similar a un GPS d’un cotxe, atès que identifica la millor ruta per a cada tub de mostra que circula a la cadena en funció de les càrregues de treball a l’equip de destinació. D’aquesta manera, la cadena GLP permet optimitzar el flux de treball i millorar els temps de resposta. A més, aquest equip té capacitat per gestionar més de 5.000 mostres diàries, una xifra que pràcticament multiplica per deu el nombre de mostres que es processen actualment al laboratori de l’Hospital Mateu Orfila.

El segon avenç tecnològic que s’ha incorporat són els equips analitzadors Alinity d’alt rendiment en un mínim espai, que permeten unificar la tecnologia de les tres seccions del laboratori; amplia la capacitat de càrrega de mostres, i disposa d’un sistema modular que s’adapta i s’ajusta als canvis que es puguin produir pel que fa a volum de feina.

La renovació de la zona de bioquímica també ha inclòs la insonorització de part del sostre amb un material especial i una nova il·luminació, així com la construcció d’una cambra frigorífica per als reactius i les mostres, amb gran capacitat, que elimina la necessitat de neveres.

Les millores que s’han fet al laboratori de l’Hospital Mateu Orfila sumen al voltant de dos milions d’euros i formen part del projecte de renovació tecnològica que promou el Servei de Salut als laboratoris de tots els hospitals per tal de dotar-los de la tecnologia més moderna i innovadora.

Equip

El laboratori de l’Hospital Mateu Orfila consta de quatre seccions: microbiologia, bioquímica, hematologia i banc de sang. Ofereix servei a tots els nivells assistencials de l’Àrea de Salut de Menorca (atenció primària, atenció especialitzada, hospitalització i urgències) amb activitat les 24 hores del dia. Hi treballen un equip format per 9 facultatius (4 hematòlegs, 3 analistes bioquímics, i 2 microbiòlegs dels quals un és el responsable del servei) 32 tècnics de laboratori, 1 supervisora i 3 auxiliars administratius, si bé amb la pandèmia de la COVID-19 s’ha reforçat la plantilla amb 2 analistes més per poder atendre la demanda de proves diagnòstiques de biologia molecular com la PCR a més de 10.000 persones i amb un volum de prop de 9.600 PCR i 4.400 serologies fetes fins avui.

Activitat

Des que es va inaugurar el nou Hospital Mateu Orfila, l’any 2007, el volum d’activitat al laboratori s’ha duplicat, mentre que la població a l’illa tot just s’ha incrementat al voltant d’un 7 % en aquest mateix període. L’any passat, es van processar un total de 223.421 mostres (la qual cosa representa una mitjana de 600 mostres diàries) i es van fer 2.793.215 determinacions analítiques. Excepte les de microbiologia, totes les mostres que arriben cada dia al laboratori entre les 8.00 h i les 11.00 h del matí estan llestes al cap de poques hores amb l’objectiu de donar sortida a tota la demanda amb la màxima celeritat possible, la qual cosa facilita l’agilitat de diagnòstic dels professionals clínics.

La capacitat resolutiva del laboratori ha augmentat tant quantitativament com qualitativament. Durant tots aquests anys, el servei s’ha dotat dels aparells necessaris i s’ha format per poder ampliar de manera progressiva la seva cartera de serveis. Així doncs, pràcticament el 95 % de les demandes de proves analítiques es fan al mateix hospital i només s’han de remetre a l’Hospital Son Espases o a altres laboratoris externs al voltant del 5 % de les demandes de mostres anuals relacionades, principalment, amb proves d’immunologia i genètica. El fet que la secció de biologia molecular es posàs en marxa ara fa prop de vint anys ha permès, per exemple, atendre tota la demanda de feina que ha suposat la pandèmia de la COVID-19 amb una gran capacitat resolutiva i un bagatge de processament de proves bastant important.

Aquesta tendència a ser tan autosuficients com sigui possible és una garantia amb vista a la seguretat en la cadena de processament de les mostres per evitar trasllats i representa un gran avantatge per als ciutadans de l’illa en tant que permet escurçar el temps d’espera per als resultats diagnòstics.

Millores

Les millores al laboratori se sumen a les inversions que s’han fet en els últims anys a l’Hospital Mateu Orfila en benefici d’una millora de la qualitat en l’atenció als pacients. La més recent és la posada en funcionament, el 15 de juny, d’un nou gabinet de cirurgia major ambulatòria, que ha suposat una inversió de devers 535.000 € i que permet crear un espai específic per a les cirurgies sense ingrés —separat del bloc quirúrgic actual— per alliberar ocupació de les sales d’operacions i poder optimitzar-les per a intervencions més complexes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.