Segons un document enviat a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), el Ministeri d’Hisenda permetria als ajuntaments emprar només el 35% del seu superàvit acumulat (5.000 milions d’euros), per a invertir-lo en polítiques de cures, mobilitat, desenvolupament sostenible i cultura. A més, l’import restant (9.000 milions d’euros) se’l quedaria l’Estat i el tornaria en un termini de deu anys.
Des del municipalisme, fa temps que demanam la derogació de la coneguda com a Llei Montoro, des del convenciment que la plena autonomia municipal és l’eina més efectiva per atendre les necessitats bàsiques de la ciutadania, mitjançant polítiques de proximitat centrades en les persones.
Les agrupacions d’electors de Menorca hem rebut amb molta preocupació la darrera proposta del
govern central pel que fa a l’ús dels superàvits municipals.
En aquest sentit, la proposta del govern central és injusta i inacceptable, ja que els recursos que han generat els ciutadans en l’àmbit municipal, i que han estat congelats durant anys, ara no poden servir per finançar altres administracions.
Una vegada més, reclamam que els ajuntaments sanejats puguin disposar plenament dels seus superàvits, per tal que siguin emprats en el mateix territori que els ha generat i a partir de la voluntat dels seus ciutadans.
Per tot açò, consideram que la proposta del govern central és un greu error, ja que deixarà els ajuntaments sense uns recursos imprescindibles per fer front a les necessitats més urgents de les persones des de la proximitat i el coneixement de la realitat que només tenen els governs locals.
Si des de les administracions volem oferir a la ciutadania una resposta eficaç davant la crisi provocada per la covid-19, hem de caminar per la via de la millora del finançament local i de la recuperació de l’autonomia municipal. El centralisme ens porta en la direcció contrària.