Comença la recerca a Bunyola dels menorquins desapareguts l’any 1936

Foto: Pau Gener Torres©

A finals del mes d’agost d’enguany començaran les tasques d’excavació i recerca dels tres menorquins desapareguts i assassinats el juliol de 1936, els cossos de les quals, segons diverses fonts documentals, es troben dipositats a una fossa comuna o ossera del cementeri de Bunyola. D’aquesta manera es donarà resposta a una reivindicació històrica de la societat civil menorquina perquè les institucions compleixin el mandat de les lleis estatal i autonòmica de memòria històrica i en especial de la Llei de Fosses de les Illes Balears, de recerca, localització i identificació dels cossos dels tres ciutadellencs represaliats.

Efectivament, dia 19 de juliol de 1936, ara fa 84 anys, els menorquins Sebastià Carretero Gornés, Bartomeu Carretero Gornés i José Filomeno Pons Sintes partien cap a Mallorca per a participar com a testimonis en un judici. Aquella mateixa nit, del 19 al 20 de juliol, van desaparèixer i posteriorment els seus cossos foren localitzats sense vida en l’anomenat torrent de Ca na Sili. Des de llavors els seus familiars no han sabut res més d’ells, excepte a través d’algunes investigacions, de vegades incertes i contradictòries, que els localitzaven al cementeri de Bunyola.

Precisament divendres 17 de juliol d’enguany un grup de persones, entre elles els seus familiars, van organitzar una acte, amb una interessant conferència dissertada per l’historiador ciutadellenc Marc Pallicer, per a recordar els fets i posar de manifest que totes les fonts confirmaven que els tres menorquins assassinats es trobaven a l’ossera de Bunyola, reclamant de les institucions públiques la seva obertura i excavació. Pallicer va fer un detallat i rigorós recorregut dels fets esdevinguts aquells dies, tant a partir de les fonts arxivístiques com de les aportacions dels mateixos familiars dels desapareguts, Rafel Carretero Bagur i Margalita Mulet. A l’acte també hi va assistir com a públic el Director General de Memòria Històrica del Govern de les Illes Balears, Marc Andreu Herrera, el qual va recollir el sentir i la reivindicació menorquines.

Cal recordar que Menorca no disposa d’un mapa de fosses localitzades a la pròpia illa, i que per ara només es troben identificats i localitzats tres menorquins (Sebastià i Bartomeu Carrereto, i José Filomeno Sintes) a la fossa del municipi mallorquí de Bunyola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.