Finca es Rafal, Mallorca

Medi Ambient demana ser actius en prevenció i màxima prudència davant els incendis forestals quan s’acosten els dies de major risc de l’any El nombre d’hectàrees afectades enguany ha disminuït considerablement però el conseller Mir alerta que l’estadística es pot capgirar molt fàcilment

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha demanat a la ciutadania «no abaixar la guàrdia» en matèria de mesures de prevenció contra els incendis forestals i ha recordat que «ens trobem en el mes de l’any on el risc és més elevat».

Mir ha visitat, aquest dimecres, l’aeròdrom de Son Bonet, a Marratxí, una de les quatre bases dels mitjans aeris amb els quals compta el departament que dirigeix. El conseller ha conegut de primera mà les mesures que s’han pres a les instal·lacions arran de la COVID-19 i, en especial, per garantir les distàncies de seguretat entre els treballadors. En aquest sentit, el conseller ha volgut agrair especialment «l’esforç i el compromís ingent dels prop de 350 efectius amb els quals compta l’operatiu d’enguany entre personal de l’IBANAT, els Agents de Medi Ambient i la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat». Mir ha lloat també la tasca que es fa des d’altres organismes com Protecció Civil, l’112 o els bombers dels Consells insulars i de Palma.

Tot i que les xifres indiquen, per ara, que, enguany, els incendis forestals estan causant menys estralls a les Illes Balears, Mir ha fet una crida a no refiar-se i a «extremar la precaució» en un context de temperatures molt altes i possibilitats reals d’arribar a ser extremes.

En aquest sentit, ha explicat que l’any passat, a dia 6 d’agost, s’havien declarat 75 conats i 7 incendis forestals amb un total de 100,32 hectàrees afectades. Enguany, en canvi, la xifra s’ha reduït pràcticament a la meitat, amb 37 conats i 5 incendis amb un total de 33,3 hectàrees afectades, un 67% menys. El conseller ha subratllat, però, en que bona part de la diferència s’explica en el fet que, enguany, les Illes Balears no han patit cap gran incendi forestal com el que va declarar l’any passat a Cala Tuent. «L’estadística es pot capgirar d’un dia per l’altre», ha advertit.

Amb tot, ha destacat també que, enguany, s’han incrementat les mesures de prevenció com ara la impossibilitat de rebre autorització per a cremes controlades fins a 50 metres de terreny forestal. Amb tot, Mir ha reclamat la implicació de la ciutadania i que sigui «proactiva en l’execució de mesures d’autoprotecció, especialment en els habitatges situats en la interfase urbano-forestal».

En aquest sentit, ha recordat que situacions com la viscuda aquesta mateixa setmana a la Comunitat de Madrid, on un gran incendi forestal va obligar a desallotjar habitatges a dues urbanitzacions, es podrien repetir fàcilment a les Illes Balears. «Els operatius d’extinció estan molt ben preparats i són molt eficaços però no ho podem fiar tot a ells. Cal prendre mesures d’autoprotecció», ha insistit Mir qui ha recordat que la reforma de la Llei Agrària, aprovada la passada legislatura, introduïa l’obligació d’executar faixes d’autoprotecció de 30 metres al voltant dels habitatges situats dins zona forestal.

Des de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, es considera que per afrontar el repte de reduir el risc d’incendi forestal, el més important és la prevenció i adoptar una cultura del risc. «Per avançar-nos als incendis forestals, prevenir és actuar», ha recalcat el conseller.

En aquest sentit, Mir ha recordat els principals consells d’autoprotecció que dona la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat:

– A la partió de les finques, recuperar la franja llaurada de seguretat per trencar la continuïtat de la vegetació.

– A les marjades, pròximes a punts crítics, recuperar-les com espais de discontinuïtat per a què un possible incendi trobi dificultats per avançar.

– Als habitatges dins zona forestal, executar una zona de seguretat al voltant de l’habitatge per millorar l’autoprotecció de les persones i dels béns.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.