Finca es Rafal, Mallorca

Sobirania Alimentària adjudica a una assessoria agrícola l’estudi dels fluxos dels aliments i l’afectació generada per la COVID-19 La primera reunió ha servit per planificar les tasques a desenvolupar del treball, que ha d’estar llest a mitjans de novembre

La direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha adjudicat l’estudi dels fluxos dels productes alimentaris, abans i després de la crisi sanitària per la COVID-19, a una empresa d’assessorament agrícola, amb sucursal a Menorca. La directora general, Paula Valero, s’ha reunit aquest divendres a través de videoconferència amb Eudald Saez, l’enginyer tècnic agrícola d’Agroassesor S.L. que s’encarregarà de liderar l’estudi. A la reunió també hi ha assistit un representant de Serveis de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA)

La primera reunió de feina ha tingut per objectiu la planificació de les tasques a desenvolupar i els terminis previstos per a presentar els resultats. Aquest estudi es divideix en tres lots (un per Mallorca, un altre per a Eivissa i Formentera i l’actualització del ja existent per Menorca) i ha de servir per conèixer, entre altres dades, els fluxos dels productes alimentaris (el recorregut des del seu origen fins a la destinació final, inclosa la distribució) i quina ha estat l’afectació de la crisi sanitària per la COVID-19. L’estudi inclou tant el producte local de cada illa com el de fora.

«Volem conèixer els canvis en la producció i el consum dels productes durant la pandèmia», ha explicat Valero després d’aquesta primera reunió. «És important saber on i quant de producte local consumim a les Illes i quin percentatge de producte prové de fora», ha manifestat. Per això, l’estudi se centrarà també en el consum alimentari (d’hortalisses, cereals i lleguminoses, fruita, lactis, carnis, peix, vi, oli i altres productes) a l’àmbit domèstic i en la restauració col·lectiva pública (com a escoles, hospitals i residències) i privada (hotels i restaurants).

Des del punt de vista mediambiental, l’estudi analitzarà la petjada de carboni dels aliments que provenen de fora. Els resultats d’aquest estudi han d’estar llests a mitjans de novembre.

En el cas de Menorca, s’han d’actualitzar les dades de l’Estudi del potencial de producció i fluxos alimentaris a l’illa de Menorca’ (García García-Roldán, 2018), amb l’autorització del Consell de Menorca. Aquest estudi posa de manifest que el consum de producte local a Menorca se situava abans de la pandèmia al voltant del 12-13%.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.