Tastar un vi blanc de 2016 és tota una sorpresa, perquè els blancs s’han de consumir en la seva majoria entre els seus dos primers anys de vida, per tant un blanc de 4 anys és sempre un repte sensorial i que tant ens pot donar una experiència meravellosa com que hagi agafat massa caràcter, oxígen i s’hagi oxidat i axeresat.
En aquest cas, l’Agaliu dels Cellers Oliveda ha experimentat una evolució excel·lent en botella. La número 53 del total de 14107 de l’anyada de fa 4 anys, que pertanyia al primer lot comercialitzat i amb 12 graus de volum alcohòlic.
De la DO Costers del Segre es tracta d’un vi blanc ecològic elaborat amb Macabeu 100% i fermentat en bota de roure. Potser aquesta fermentació en roure ha permès que aquest vi ens hagi arribat ple de notes de fruita i una explosicó de sabors en boca.
Ens hem trobat un vi blanc poderós de color groc palla, d’aspecte brillant i límpid. Nas intens i complex, amb aromes de fruita blanca madura (pera) i notes de de brioxeria amb tocs especiats i balsàmics. En boca és dens i golós amb una bona acidesa que aporta frescor i li dóna profunditat.
Pel que fa al maridatges gastronòmics, bona harmonia amb els arrossos caldosos, els formatges curats i el peix blau.
Noltros el vam provar amb formatges vells de Son Piris, figues amb sobrassada vella, mel i un toc de formatge cremós a la flama, truita de patates gratinada, foie i uns llobarros a la graella.