El punt PAE (Punt d’Atenció a l’Emprenedoria) del Govern de les Illes Balears ha donat d’alta a una cinquantena de persones autònomes durant el primer any de funcionament d’aquest servei. El mes d’agost de l’any passat, el programa iemprèn va posar en marxa el punt PAE per donar d’alta a persones autònomes amb l’objectiu de completar l’itinerari emprenedor que ofereix el servei d’informació i assessorament a les persones que volen posar en marxa un negoci. Aquest servei és totalment gratuït i permet constituir una empresa amb un únic tràmit ràpid, fet que facilita molt la creació d’empreses.
El servei iemprèn està gestionat per l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears), empresa dependent de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, juntament amb la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, a través de la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular. Té com a objectiu assessorar i acompanyar emprenedors en diferents àmbits com el pla econòmic i financer, i màrqueting i comunicació, i és l’encarregat d’executar les accions derivades del Pla d’Autoocupació i Foment de l’Emprenedoria.
La meitat de les empreses que s’han donat d’alta al punt PAE ha estat a Mallorca, i la resta a Eivissa, i una Formentera. En el cas de Menorca, és el Consell de Menorca l’organisme que s’encarrega d’aquest servei. Pel que fa als sectors als quals pertanyen les persones autònomes, els més nombrosos són artesania, formació, consultoria empresarial, i construcció i manteniment.
Des de la seva posada en marxa i la incorporació de quatre nous assessors a Mallorca i Eivissa, iemprèn ha incrementat el nombre de consultes de persones que volen engegar un negoci. L’any 2019 es varen atendre 643 usuaris, xifra que suposa un increment del 45% respecte l’any anterior. Enguany, fins al mes d’agost, ja s’han comptabilitzat 342 assessories.
A més, el servei iemprèn compta amb una plataforma en línia de recursos destinats a l’emprenedoria. L’objectiu d’aquesta eina és que totes aquelles persones que vulguin fer la passa d’iniciar un negoci tenguin un lloc de referència per informar-se dels tràmits, de les ajudes econòmiques i de la formació disponible. A més, a través de la plataforma es pot sol·licitar assessorament amb els tècnics de l’IDI i accedir a un curs online perquè els emprenedors es formin en els aspectes més importants a l’hora de començar un nou projecte empresarial. Així mateix, enguany s’ha incorporat la possibilitat de dur a terme el pla de negoci en línia, sempre amb l’acompanyament dels orientadors d’iemprèn.