ORIGEN:
No es sap massa bé d’on prové l’origen del meló, tot i així, hi ha dues teories: alguns afirmen que prové de l’Àsia Central, mentre que altres asseguren el seu origen al continent africà.
S’han trobat representacions d’aquesta fruita en tombes egípcies de l’any 2.400 a.C.
Al s.III, aproximadament, els manuals d’horticultura romans, recollien les instruccions del cultiu d’aquest aliment.
Al s.XV van aparèixer per primer cop a França i, poc després, Colón els introduí al continent americà.
Actualment es cultiven unes 19 mil tones de melons a l’any arreu de tot el món, 12 de les quals es cultiven només a Àisa. Xina és el país que més en produeix, aproximadament, la meitat de tots els cultius al continent asiàtic.
PROPIETATS:
- El meló conté molts minerals, com el potasi, calci, fòsfor, sodi i magnesi; vitamina C, A, K i algunes del grup B.
- És recomanable consumir meló quan es porta una dieta per a la pèrdua de pès. Això és degut a que el 92% d’aquesta fruita és aigua, la substància que més ajuda a l’hora de perdre pès. Aquesta gran quantitat d’aigua ajuda, també, a baixar la tensió arterial
- Tot i que és una fruita dolça, només conté un 6% de sucre. Les caloríes són pràcticament mínimes, unes 28kcal per cada 100 grams.
- Té un efecte diurètic natural i també propietats antioxidants. És també un antiinflamatori natural.
- Degut a les seves propietats ajuda a prevenir algunes infeccions o malalties, la cura de la pelli la protecció de la vista.
- És recomanable consumir-lo durant l’embaràs, ja que les vitamines i minerals que conté són favorables per al creixement del fetus.
COMPRA I CONSERVA:
- La pell ha de ser gruixuda i sense taques, l’aroma ha de ser dolç i delicat.
- Per a saber si està a punt per ser consumit, s’ha de pressionar amb un dit l’extrem de la tija. Si aquesta cedeix lleugerament, el meló està a punt.
- En cas de que encara sigui una mica verd, es pot guardar en un lloc airejat i fresc per a que acabi de madurar.
RECEPTA: Sorbet de meló:
Ingredients:
- 1 meló
- 1 got de suc de Pinya
- 150g de sucre
- Suc d’una llimona
- 2 clares d’ous
Preparació:
Tallem el meló per la meitat i retirem totes les llavors.
Triturem la polpa juntament amb el suc de llimona, el suc de Pinya i la sucre.
Montem les clares d’ou a punt de neu i les incorporem al batut que hem fet anteriorment.
Ho posem al congelador durant unes 3 o 4 hores. Quan hagi passat el temps, ho mesclem amb unes varilles i ho servim molt fred.
Es pot decorar amb dues fulles de menta a l’hora de servir-lo.