L’origen de la vida: Unes petites pinzellades sobre el que sabem de l’aparició de la vida a la Terra Per Antoni Liz Femenias

Veiem fa unes setmanes la teoria del Big Bang segons la qual l’univers es va formar fa uns 13800 milions d’anys. Es creu que el sistema solar i també la Terra es devia formar fa uns 4600 milions d’anys.

Les roques més antigues trobades a la Terra tindrien uns 4030 milions d’anys i els microorganismes fòssils més antics en tindrien uns 3770 milions.

Antigament es creia en la generació espontània de la vida. Cucs, insectes i rates semblaven aparèixer de matèria no viva. Experiments de Redi (1668), Spallanzani (1769) i Pasteur (1861) van demostrar que açò no era possible. Un ésser viu sempre es forma per reproducció a partir d’un altre ésser viu semblant.

Des de 1871 amb Darwin es coneix que les espècies evolucionen, en un procés que es fa a través de variacions i mutacions i per selecció natural. Aquesta evolució necessita bastant de temps. Un organisme actual seria semblant a un de fa deu mil anys però diferent a un altre de fa tres-cens o quatre-cents mil anys.

TEORIA D’OPARIN

L’any 1922 Oparin va proposar la seua teoria sobre l’origen de la vida. Segons aquesta teoria en primer lloc es podrien haver format molècules orgàniques a partir de l’aigua i dels gasos de l’atmosfera primitiva (sense oxigen). Aquestes molècules es poden polimeritzar i fer macromolècules, com proteïnes, polisacàrids i àcids nucleics que haurien format agregats (coacervats, no vius). A partir d’aquests s’haurien format les primeres cèl·lules autòtrofes (que fan fotosíntesis i produeixen oxigen).

Les cèl·lules més simples que hi ha actualment es diuen procariotes (sense membrana nuclear) . Els virus actuals no es consideren vius ja que no tenen autonomia per fer la seua reproducció.

Posteriorment es formarien cèl·lules amb nucli (eucariotes) i aquestes s’agruparien en colònies, teixits, organismes pluricel·lulars de les varietats de regnes i espècies actualment existents.

Amb el pas de milions d’anys els primers microorganismes haurien provocat la transformació de l’atmosfera primitiva que tenia metà, amoníac i hidrogen en l’atmosfera actual que té nitrogen, oxigen i diòxid de carboni.

EXPERIMENT DE MILLER

Al voltants de 1950, Miller va fer un experiment en que va comprovar la possibilitat de la formació d’algunes molècules d’aminoàcids i altres substàncies necessàries per a la vida com diu la teoria d’Oparin.

Els 4 elements més abundants són carboni, hidrogen, oxigen i nitrogen. Hi eren a l’aigua o a l’atmosfera. Amb descàrregues elèctriques que simulaven llamps i uns quants dies de funcionar es va comprovar la formació d’àcid acètic, de ADP-glucosa i dels 4 aminoàcids mostrats al gràfic següent.

Altres teories diuen que la vida podria haver arribat amb un meteorit o cometa (s’hauria format a un altre lloc).

L’aparició de la vida ha requerit moltes etapes complexes que encara no es coneix com s’han pogut  produir. El procès ha requerit milions d’anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.