L’origen del Prunus Persica o, com el coneixem nosaltres, melicotó, es remonta a la Xina fa uns 3000 anys. Mitjançant les rutes comercials, es va introduïr a Pèrsia. Cap a l’any 330 a.C. arribaren a Grècia i durant l’Edat Mitjana es varen extendre per tota Europa. Els portuguesos van fer arribar el melicotó a les costes de l’est d’Amèrica del sud, els espanyols a Mèxic i Florida i els francesos i anglesos als Estats Units.
És un dels cultius més importants del món i té una producció anual d’unes 10 mil tones, aquesta es centra als voltants del Mediterrani, especialment Itàlia i Espanya.
PROPIETATS:
- Indicat en dietes per a perdre pès degut a la seva gran quantitat d’aigua (entre un 86% i un 89%).
- Abunden els hidrats de carboni i quasi no té calories.
- Es recomana per al creixement ossi, teixits i el sistema nerviós.
- Indicat en casos de gota (quan s’acumulen petits cristalls d’urat a les articulacions, causant un fort mal) o anèmia (manca de ferro en sang).
- Ajuda a prevenir problemes cardiovasculars i degeneratius.
- Les seves propietats són beneficionses per a la vista, l’estat del cabell, les ungles, mucoses, dents i ossos.
- Ajuda a controlar el colesterol dolent (LDL).
- Reforça el sistema inmunològic.
- Té molta fibra i, per tant, un gran poder laxant.
- Ajuda al sistema a controlar la sucre en sang.
RECEPTA: Batut cremós de melicotó i iogurt:
Ingredients (per a 4 persones):
- 500g de melicotó madur
- 150g de iogurt grec sense sucre
- 5ml de suc de llimona
- Llet necessària
- Suc de taronja (opcional)
- Mel necessària (opcional)
- Menta fresca o alfàbrega
Preparació (uns 10min):
Netegem i aixuguem bé els melicotons, els pelem i els tallem. Els guardem en una bossa i ho posem al congelador com a mínim 1 hora.
Amb unes varilles batem el iogurt grec i el mesclem amb la mel (opcional).
Posem el melicotó congelat en una picadora i el triturem. Afegim el iogurt i el suc de llimona. Continuem batent fins a aconseguir una textura homogenia. Afegim una mica de llet o suc de taronja en cas de que quedi massa espès.
El consumim immediàtament després de fer-lo, ja que així ens assegurem de que el melicotó segueix una mica congelat.
Podem afegir un parell de fulles de menta o alfàbrega per a donar-li una mica més de gust.