El passat dimarts 25 d’agost es va celebrar un nou Tast de Cultura; en aquesta ocasió el cicle de visites, impulsat des de l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Ciutadella, ens portà a visitar el lloc de sa Torre d’en Quart. Cicle que té com a objectiu fomentar la cultura, el patrimoni cultural i natural i els productes locals i que ens apropa a aquesta torre medieval que dóna nom a la finca i també a una visita a l’interior de la mateixa. Per una banda amb na Majo León Moll, tècnica responsable del Museu Municipal de Ciutadella vam conèixer la història i importància de la torre, i per altra en David Pons Fedelich ens explicà com és el procés d’elaboració del seu formatge.
La Torre d’en Quart és una torre massissa de caràcter defensiu que, tal i com ens explica Major León, va erigir-se després de la conquesta de Menorca a mans del rei Alfons III, tot i que el moment exacte de la construcció es desconeix. La nova colonització del territori quedarà determinada per la donació de terres i immobles que en farà el rei Alfons, sent una d’aquestes donacions la que en rebrà Mossó Bernat Quart, on actualment trobem la Torre d’en Quart.
Gràcies a les explicacions de na Majo sabem de la importància d’aquest tipus de construccions, “eren torres de defensa davant incursions exteriors amb les que alguns habitatges rurals es fortificaven. Amb el pas del temps, quan la funció estratègica de vigilància de la torre no va ser ja necessària, aquesta es va incorporar a la zona habitada. D’aquesta manera se li adossaren les cases del lloc i altres estances”. El lloc que actualment és propietat de la família Cavaller ha recuperat la seva fisonomia original de la torre exempta, “per aquesta raó van eliminar part de les estances que havien estat adossades a la construcció i també els elements que l’havien alterada”, comenta na Majo. El recorregut per les dues plantes que conformen la torre, juntament amb les explicacions de la tècnica del Museu Municipal, de ben segur que faran als visitants viatjar en el temps i despertar la curiositat sobre una part de la història potser no massa coneguda.
En David Pons Fedelich fou l’encarregat de la vessant gastronòmica d’aquest nou Tast de Cultura. Mostrà als assistents com és fa l’elaboració del seu formatge, en especial del formatge fresc, ja que Torre d’en Quart és la única finca que elabora aquesta variant de la DO Maó-Menorca dins l’illa.
- David, parla’ns una mica del vostre formatge fresc.
- Nosaltres som els únics a tota Menorca que fem aquest tipus de formatge, és una novetat de l’any passat. És un formatge tipus Burgos: formatge fresc que té menys poc temps de vida, concretament vint dies, i que no porta cap ferment, ni conservant. Van ser uns inicis difícils, però ara qui ho prova repeteix i està tenint molt d’èxit. En fem cada setmana i l’envasem al buit, no hem volgut emprar terrines per evitar l’encariment del producte.
- Quant fa que els vostres formatges tenen la D.O. Maó-Menorca?
- Nosaltres fa 16 anys que estem aquí, a Torre d’en Quart, amb D.O., i en fa 8 de marca pròpia. Estem molt satisfets d’haver fet el canvi, abans estàvem al Camí del Pilar; tenim molt bona relació amb el propietari i ens ajuda moltíssim. La localització de la torre i la ubicació ens ha ajudat molt, és un lloc de pas i molta gent s’hi atura.
- La gent ve directament aquí a comprar? Feu visites guiades?
- Sí, a través de Farmers Way fèiem visites, funciona molt es boca a boca. Però aquest any hem suspès ses visites pel COVID. Nosaltres treballem amb llet crua, no pasteuritzada, això vol dir que no fem servir gens de químic i hem prioritzat el producte i la seguretat alimentària; és molt mal de fer controlar que la gent no toqui res. Per aquest motiu hem anul·lat les visites. La gent continua venint aquí, la nostra venda més grossa és aquí, sobretot els mesos d’estiu. Comencen a vendre al febrer, amb el turisme d’Imserso, i els mesos més fluixos són els tres mesos d’hivern.
- Teniu en ment ampliar mercat?
- Doncs estem fent tràmits per a poder exportar als EE.UU. Dins el territori espanyol és molt complicat, cada municipi té la seva pròpia elaboració de productes artesans i tots defensem el que és nostre, així que resulta molt difícil entrar-hi. En canvi, als Estats Units no fan producte artesà i passat l’estiu començarem a fer enviaments.
Aquesta vegada la nota musical d’aquest nou Tast de Cultura la va posar el grup Cala Joia. Els assistents van gaudir de la seva actuació al peu de la Torre, mentre al pati gaudiren d’un tast dels diferents formatges de la finca i productes de l’illa.