A partir de d’avui s’aixeca la veda per pescar raors fins al 31 de març

La veda per a la pesca de raor s’aixeca avui, primer de setembre, i fins al 31 de març. La pesca d’aquesta espècie està totalment prohibida des del primer d’abril fins al 31 d’agost, amb la finalitat de protegir-la i d’assegurar-ne una pesca sostenible. La quantitat de pesca permesa per llicència i dia és de 50 unitats, amb un màxim de 300 unitats per embarcació.

La pesca del raor és principalment de caràcter recreatiu. A les Balears hi ha més de 12.000 llicències d’embarcacions recreatives. De manera professional, són pocs els que s’hi dediquen i ho fan de manera ocasional.

La veda del raor es va establir per primera vegada l’any 2000 i arribava fins al 31 de juliol. Sobre la base de criteris biològics, s’ha ampliat i complementat amb altres mesures. Per exemple, a les reserves marines de Mallorca s’ha establert un ham mínim de 5,7 mm per a la seva captura. Com a resultat de totes aquestes mesures i de l’elevat grau de compliment de la veda, la presència de l’espècie i les captures s’han mantingut en totes les zones de pesca, amb un increment mitjà del 20 % en la talla dels peixos.

Els recreatius que pesquin aquesta espècie a les reserves marines tindran a la seva disposició, com ja tenien la temporada anterior, una aplicació per a mòbils (Diari de Pesca Recreativa) amb la qual podran informar la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació de les captures que han fet, així com el temps que han dedicat a fer-les. Els recreatius que ho vulguin podran informar també l’Administració a través de formulari.

Campanya de la llampuga

La campanya del raor se suma a la de la llampuga, amb l’art de la llampuguera, que va començar el 25 d’agost i acabarà el 31 de desembre, tot i que habitualment acaba a primers de desembre. Es tracta d’una de les més esperades pel sector pels bons resultats comercials que històricament dona als pescadors professionals de les Balears, que, l’any 2019, van capturar 125.780 quilos de llampuga. És una activitat tradicional de l’illa de Mallorca, essent les confraries de Cala Rajada i Alcúdia les més rellevants pel que fa a captures. L’Organització de Productors OPMallorcaMar regula les captures dels seus socis i ha establert una captura màxima diària de 150 quilos per barca.

També és important recordar que l’ús dels capcers de llampuga és exclusiu dels pescadors professionals d’arts menors i que la normativa preveu sancions econòmiques importants per a les embarcacions professionals d’altres modalitats o a les recreatives que pesquin a menys de 250 metres dels capcers.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.