Els ous de la posta d’una tortuga marina (Caretta caretta) a Cala Nova, al municipi de Santa Eulària del Riu, han començat a descloure. El personal del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha confirmat que aquest cap de setmana ha nascut el primer exemplar dins la incubadora de les instal·lacions de Mallorca.
El petit queloni ha nascut després de 46 dies d’incubació, és a dir, dins dels terminis habituals d’eclosió, que se situen entre els 45 i els 65 dies des de la posta. Cal recordar que, dels 99 ous del niu de Cala Nova, se’n van deixar 79 al niu de la platja des Cavallet i la resta es van traslladar a la incubadora.
Pel que fa als ous traslladats al Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, s’espera que comencin a descloure en els pròxims dies. Per aquesta raó, des de divendres passat, i seguint les actuacions que marca el protocol, una setantena de voluntaris i voluntàries fan torns per vigilar el niu les 24 hores del dia.
Les condicions de la platja on es va traslladar el niu de Cala Nova són diferents a les de Menorca, ja que es Cavallet té una temperatura més càlida i més estable que la que tenia sa Mesquida. Per aquesta raó, la vigilància contínua del niu va començar el dia 45 des de la posta i no en néixer el primer exemplar dins incubadora.
Sigui com sigui, abans que les tortugues surtin a la superfície de l’arena, s’alimenten primerament del seu vitel, per la qual cosa poden estar entre unes hores i uns dies en aparèixer-hi. Per seguretat, l’espai habilitat per a aquesta fase tendrà restringit l’accés i només hi podrà accedir l’equip que du a terme les tasques de control i el seguiment dels ous.
Aquest equip estarà format per personal del Parc i altres especialistes, a més de l’equip voluntari, format per persones del GEN-GOB, particulars i de l’Associació de Voluntaris d’Eivissa, gràcies als quals el niu queda custodiat dia i nit per evitar molèsties i avisar quan comencin a néixer les tortugues de la platja.