El Govern de les Illes Balears ha reunit aquest dimarts la resta d’institucions públiques de les illes, els agents socials i econòmics, i els grups polítics signants del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears en la primera reunió de la Comissió de Seguiment d’aquest pacte, un òrgan col·legiat, consultiu i de proposta previst al mateix document del pacte signat fa dos mesos, el passat dia 1 de juliol.
La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha presidit la trobada, que s’ha duit a terme a Ca n’Oleo i en la qual han participat representants de les institucions i organitzacions signants del Pacte. Els ha agraït a tots les aportacions fetes, que són una mostra que «vam ser capaços de deixar a un costat els interessos partidistes i situar per davant de tot l’interès general».
Armengol també ha destacat durant la seva intervenció que aquest gran acord polític, social i econòmic assolit ara fa dos mesos ha esdevingut «un full de ruta clar per reactivar-se immediatament, però no de qualsevol manera», i que «això és precisament el mateix que està dient la Unió Europea, amb fons que destinarà a una reactivació basada en canvis estructurals a través dels mateixos eixos estratègics del nostre Pacte».
En aquest sentit, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, qui ha comparegut a la roda de premsa posterior, ha incidit en la importància de «tenir aquest recorregut fet» a les Illes Balears, quant als eixos estratègics del Pacte per a la Reactivació, tenint en compte que el Govern i la resta d’institucions i organitzacions signants van marcar el mateix camí i els objectius estratègics que han fixat la Comissió Europea i el Govern d’Espanya per a la selecció dels projectes que s’han de finançar a càrrec del nou fons europeu.
Els recursos extraordinaris d’Europa, ha destacat la consellera Sánchez, incentiven els projectes per a dur a terme «una reactivació basada en canvis estructurals al voltant de quatre eixos clau: transició ecològica, transició digital, cohesió social i territorial, i igualtat, que formen part de l’essència del nostre Pacte per a la Reactivació». «Aquesta és la feina en què treballa el Govern, de la mà de la resta de les institucions i entitats, per tal de presentar davant el Govern d’Espanya els projectes que millor responguin a aquestes necessitats i reptes i ajudin de forma més efectiva a la recuperació», ha afegit.
La Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació es posa en marxa amb aquest full de ruta marcat i s’encarregarà d’avaluar el compliment dels acords, d’analitzar-ne l’efectivitat i de plantejar altres possibles actuacions, tal com preveu el mateix Pacte. Durant la reunió, el Govern ha informat de les primeres dades del balanç del Pacte durant els primers dos mesos des de la seva signatura. A més, la Mesa ha aprovat la proposta de reglament d’organització i funcionament de la Comissió.
Fins ara, ha explicat la consellera Rosario Sánchez, aquest primer balanç mostra que ja s’han iniciat 95 mesures de les 131 que es van marcar en el Pacte de Reactivació de les Illes Balears, segons la informació recopilada per la Direcció General de Coordinació, de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat. Aquestes mesures estan estructurades en els deu eixos d’actuació que presenta el Pacte de Reactivació i que són els següents: la seguretat sanitària i l’economia social, educativa i de la salut; l’ocupació de qualitat i la formació i el desenvolupament empresarial; l’economia circular; l’economia del coneixement i la innovació; la modernització de la indústria; l’impuls de la transició energètica; la millora i la reactivació del turisme; l’agenda urbana, la mobilitat sostenible i l’accés a l’habitatge; el foment de les indústries culturals i creatives, i la modernització de les institucions i la millora de la seva governança.
Pel que fa al reglament de la nova comissió, té com a finalitats l’anàlisi de l’efectivitat de les mesures acordades; el seu debat i priorització o revisió, i la possibilitat de desenvolupar propostes i de preveure noves iniciatives que puguin millorar el Pacte.
D’acord amb la proposta aprovada, ha explicat la consellera Sánchez, la Comissió estarà formada per representants de totes les institucions i organitzacions que signaren el Pacte i presidida per la presidenta del Govern. Entre d’altres qüestions, la Comissió s’haurà de reunir en sessió ordinària almenys una vegada cada tres mesos, i es podran crear comissions de treball específiques a les quals es puguin incorporar experts externs.
La reunió ha comptat amb la participació, de forma presencial o per videoconferència, de les presidentes i els presidents dels quatre consells insulars, el batle de Palma, el president de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), així com dels responsables de les patronals empresarials CAEB i PIME i dels sindicats UGT i CCOO, i dels representants dels grups polítics signants del Pacte per a la Reactivació (PSIB-PSOE, Més per Mallorca, Unides Podem, Proposta per les Illes i Ciutadans).
Juntament amb la presidenta, també hi han participat altres membres del Govern: a més de la consellera Rosario Sánchez, la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, així com la directora general de Coordinació, Yolanda Garví, també membre de la Comissió de Seguiment.