Des d’aquest dijous dia 3 de setembre i fins el dissabte dia 5 una nova edició del Cranc Illa De Menorca Festival omplirà de música Es Claustre, amb una oferta variada i molt atractiva. Els organitzadors d’aquesta nova edició del festival, la segona que es realitza a Maó (anteriorment els concerts havien tingut lloc al Jazzbah de Ciutadella), han hagut de fer front a diferents obstacles com la canviant normativa en quant a mesures sanitàries, el canvi d’ubicació, haver de penjar el cartell de sold out deixant a moltes persones fora o prescindir d’artistes internacionals. Tot i així aquest festival de petit format comença a ser un referent no només dins la nostra illa, també dins el panorama nacional i europeu.
El Dani Herbera, un dels directors del Festival, ens explica com ha estat l’odissea d’organitzar un festival de música dins tota la incertesa d’aquests últims mesos.
- Arran de la pandèmia us heu vist obligats a fer canvis en aquesta nova edició del festival, modificar el format, inclús canviar la ubicació on havia de tenir lloc. Ens pots explicar com serà un festival de música amb les noves mesures COVID-19?
- Portem molt mesos de lluita i canvis per poder realitzar un any més el festival. No pensàvem que seria tan complicat i ens estem adaptant a totes les noves mesures, tal i com ens van dient les autoritats sanitàries, les autoritats locals i també governamentals, seguint els protocols establerts.
S’ha de fer servir l’ús de la mascareta en tot moment, si no s’està consumint, en cap cas es pot fumar, les entrades i sortides del Claustre han de ser de manera escalonada, es recomana l’ús de gel hidroalcohòlic sovint, un aforament del 50% del recinte, distància de seguretat entre taules i cadires…
- Serà una edició eminentment ‘nacional’, tant a nivell de públic, com d’artistes. Us heu vist també obligats a modificar el cartell, veritat?
- Efectivament, hem hagut de modificar el cartell vàries vegades. A finals del mes de febrer ja el teníem tancat, amb bandes internacionals com els Black Lips i Holly Miranda, dos grans artistes internacionals. Per motius evidents i la impossibilitat de viatjar, van ser les primeres bandes de les que hem hagut de prescindir.
Mica en mica les reduccions d’aforament i les limitacions en quant a horari també han fet que cancel·léssim alguna banda nacional, però la majoria estan confirmades per la propera edició, el Cranc 2021, bandes com a Novedades Carminha, Joe Crepúsculo, Ortiga, Bronquio.
A nivell de públic també ens ha sabut greu que molta gent s’ha quedat sense entrada.
- Entre el 31 d’agost i el 2 de setembre va tenir lloc el CrancPro2020, una iniciativa molt interessant que vàreu incloure com a novetat dins el Cranc Festival Enguany sembla que encara heu apostat més fort per ella, canviant horari, ampliant dies i fent ús de plataformes digitals.
- Sí, és molt important per a nosaltres. Es creen sinergies i connexions molt positives i bones pel festival. El CrancPro consisteix en una jornada de networking, xerrades, showcases de bandes emergents de segells discogràfics de les Balears. Enguany aquesta jornada l’hem realitzat a través de zoom i del canal de Youtube del Cranc. Han participat programadors tan influents com el Manu Charrittón (Festival Marvin Mèxic), l’Álvaro Gómez (Festival en Órbita de Xile ) , el Joao Modas ( Portugal , Black Bass Evora Fest ) i el Peter Asted ( Live at heart, Suècia ). A nivell nacional hi havia el Tali Carretero (Monkey Week, Sevilla) i a nivell Balear en Sebastián Vera (Mallorca Live), n’Ana Espina (Fonart) i en Sete Fontestad (Imes Management).
- La passada edició els més petits de la casa van poder gaudir d’activitats familiars, mercat, tallers, concerts al matí.
- Aquest any el Cranc Kinds consistirà en uns concerts i vermuts gratuïts que farem al migdia; alhora hi haurà un Cranc Market a la Plaça del Carme amb diferents artesans de Menorca. Són unes propostes per a gaudir d’un ambient diferent en familia.
- Heu hagut de suspendre el concurs de bandes amb el que posàveu el tret de sortida al festival?
- Just el cap de setmana que va començar el confinament havia de realitzar-se el concurs. Al caure diversos grups del line up hem optat per recolzar l’escena local i hem inclòs a dues bandes de les finalistes dins el cartell final, El Diablo de Shangai i Neus Ferri.
- Menorca és un lloc atractiu i l’aposta que esteu fent és molt valenta i atractiva. Creieu que el Cranc acabarà dins el circuit estable de festivals d’estiu del nostre país?
- Ja hi està. El Cranc és molt conegut dins Espanya, inclús a Europa. Durant els propers anys es veurà aquest creixement. Estem invertint molt en comunicació i fent una gran feina. Hem estat finalistes els dos últims anys com a millor festival espanyol de petit format en los Premios Fest, els únics premis, a nivell nacional, que es donen a festivals. Tenim el handicap, però a la vegada l’atractiu, de fer un festival en una illa tan preciosa com és Menorca. Esperem poder gaudir-lo l’any que ve amb normalitat, com estàvem acostumats fins ara.