La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha demanat un fons extraordinari no reemborsable a l’Estat per a les comunitats autònomes per dissenyar el pressupost del 2021, ja que la situació d’emergència sanitària s’ha seguit allargant. “Necessitarem reforçar el sistema sanitari, social i educatiu. Necessitarem més suport econòmic a fons perdut”, ha explicat Armengol en la roda de premsa posterior a la XXII Conferència de Presidents.
Armengol ha recordat els 16.000 milions d’euros que l’Estat ja va acordar destinar a les comunitats a fons perdut, però considera que són insuficients ja que la situació econòmica de les Illes Balears és particularment difícil i serà necessari reforçar els serveis públics bàsics. En aquesta línia, ha apuntat que Pedro Sánchez ha anunciat la celebració d’un consell de política fiscal i financera durant aquest mes de setembre. Armengol ha anticipat “la necessitat de relaxar les regles de despesa, la possibilitat d’augmentar el dèficit de les comunitats autònomes i preveure els endeutaments que haurem de fer en un moment de màxima complexitat”.
En la mateixa direcció, la presidenta ha demanat al cap de l’executiu central “la necessitat d’acordar de forma ràpida” com s’han de presentar els projectes europeus que optin als recursos del fons de recuperació de la Unió Europea per a la crisi derivada de l’emergència sanitària. “Des de les Illes Balears ja hi treballam, però necessitarem una interlocució bilateral per planificar conjuntament les inversions que poden venir dels fons europeus”, ha expressat. De fet, Armengol ha considerat que “s’hauria de tenir en compte que el pla nacional que presenti el govern d’Espanya a la Comissió Europea el 15 d’octubre sigui per ajudar de manera prioritària aquelles comunitats autònomes més danyades per la situació econòmica”.
La presidenta Armengol ha insistit que les Illes Balears són, ara per ara, “la comunitat amb més dificultats”. Les dades del segon trimestre d’enguany deixen a les Balears una caiguda del PIB del 40%, mentre que la mitjana estatal és d’un 22%. “Desgraciadament, la nostra comunitat autònoma és la més perjudicada en termes econòmics”, ha subratllat.
És per això que també ha agraït que la Mesa Tripartita de diàleg social a nivell espanyol s’hagi reunit avui a Palma, “un fet històric que posa de relleu la necessitat de donar suport a un model econòmic com el nostre”. A més, ha valorat la “predisposició” del govern central de l’allargament dels ERTO “fins que sigui necessari”.
Començament de curs escolar
Durant la Conferència de Presidents també s’ha tractat l’inici del nou curs escolar. Armengol ha recalcat la importància de començar el curs “de la forma més normalitzada possible, entenent que l’educació presencial és fonamental”. La presidenta ha demanat, en aquesta línia, que el personal docent pugui ser declarat com a servei essencial. En termes d’educació i conciliació, Armengol també ha reclamat a Sánchez permisos retribuïts als pares, mares o tutors dels alumnes que s’hagin d’aïllar a causa de ser positius o haver estat en contacte estret amb un positiu per la malaltia. A demés, de cara a l’organització del curs, ha demanat establir comissions de seguiment per analitzar com funcionen les propostes a l’inici de curs i “continuar una relació estreta de coordinació”.
Finalment, Armengol ha enviat també un missatge de responsabilitat davant la transmissió comunitària de la malaltia. “És fonamental la presa de mesures des de les institucions, però també la protecció individual de cada un”, ha explicat en la seva intervenció. Per això ha subratllat la importància de fer “de forma adequada” els confinaments de 14 dies en cas que així ho dictaminin els professionals sanitaris.