L’Estada lingüística d’estiu organitzada per l’Institut Ramon Llull arriba les Illes Balears. És la darrera de les trobades de la temporada després del Campus de la Llengua Catalana a Andorra i Girona i de l’estada lingüística al País Valencià. Per mor de la crisi generada per la covid-19, les edicions d’enguany se celebren de forma virtual.
La secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Agustina Vilaret, acompanyada d’Ariadna Puiggené, directora de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull (IRL), i de Mateu Malondra, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), han inaugurat l’estada aquest dilluns. Vilaret ha destacat que les estades lingüístiques demostren “l’interès que hi ha arreu del món per la llengua catalana i la repercussió internacional que té el seu aprenentatge”.
Per la seva banda, Puiggené ha explicat que “l’Estada a les Balears és una oportunitat per als estudiants d’arreu no tan sols per millorar i practicar la llengua sinó també per endinsar-se en la diversitat i la riquesa de la nostra cultura”. La representant de l’IRL ha fet èmfasi en què, des d’aquesta institució, es treballa “per continuar oferint als estudiants aquesta oportunitat d’intercanvi cultural, encara que sigui virtualment.”
L’estada lingüística a les Illes Balears té lloc des d’aquest dilluns fins al proper divendres, 11 de setembre. Hi ha 35 estudiants inscrits de 18 universitats de la XarxaLlull. Els alumnes provenen de 16 països diferents: Alemanya, Àustria, Brasil, Canadà, Croàcia, Espanya, Estats Units, Hongria, Irlanda, Itàlia, Mèxic, Polònia, Regne Unit, República Txeca, Sèrbia i Rússia. Durant tota la setmana, els estudiants assistiran a cursos de nivell B1 i B2 impartits per professors de les Illes Balears. Les temàtiques i les activitats estan centrades en el nostre arxipèlag. També tendran l’oportunitat de conèixer aspectes culturals del territori de la mà d’especialistes i participaran en sessions molt diverses amb protagonistes del món cultural illenc.
Així, al programa hi ha una trobada sobre literatura amb Sebastià Portell, un taller de poesia electrònica amb el grup Jansky, un altre de gloses amb Miquel Àngel Adrover i Pau Llonch o un concert amb el grup Xanguito. També s’hi farà un joc d’escapada (escape room) sobre els Països Catalans i una sessió sobre cinema amb Àlex Gorina, que posarà accent en documentals i pel·lícules rodades a les Illes, com ara Tot inclòs. Finalment, s’ha programat una sessió de descoberta de les Illes Balears.
L’Institut Ramon Llull organitza, conjuntament o amb la col·laboració d’altres institucions, estades de formació lingüística i cultural pensades per millorar la competència lingüística i els coneixements culturals dels estudiants de català de l’exterior. Això a través de cursos, conferències, visites i activitats complementàries. Aquesta estada és un dels projectes finançats amb l’aportació del Govern de les Illes Balears a l’Institut Ramon Llull. A causa de la crisi sanitària actual, la institució organitza enguany l’Estada lingüística d’estiu a les Illes Balears en format virtual i ofereix als estudiants de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior (XarxaLlull) i d’altres centres, una immersió lingüística original i diferent per mitjà de classes de llengua i la participació en tot un seguit d’activitats culturals i de lleure en línia.