Demà comença un cribatge a Ciutadella per a conèixer la incidència de la COVID-19 en dos col·lectius de població L’estudi va dirigit als residents al municipi d’entre 14 i 40 anys i els cuidadors a domicili d’infants i persones grans.

Foto: Antxon Castresana

L’Àrea de Salut de Menorca durà a terme un estudi de cribratge i diagnòstic de la COVID-19 a Ciutadella amb l’objectiu de determinar la incidència dels SARS-CoV2 en aquest municipi de ponent on s’hi concentren el 65% dels casos positius actius de l’illa. Aquest cribratge començarà demà dimarts com a mesura per a intentar combatre l’expansió del virus i tallar la transmissió comunitària.

El cribratge de Ciutadella va dirigit a dos col·lectius molt específics: persones residents al municipi d’entre 14 i 40 anys o bé que es dediquin a tenir cura d’infants i persones majors als seus domicilis. Es tracta, per una banda, de la franja d’edat on es detecta una major incidència de COVID-19 i, per una altra, de persones que estan en contacte estret i molt directe amb dos col·lectius especialment vulnerables, com són els nostres majors i els infants.

La recollida de mostres es farà durant 5 dies, de dimarts a dissabte, a la carpa de la COVID-Exprés instal·lada al centre de salut Canal Salat de Ciutadella, de 17.30 a 19.30h hores. Les persones que responguin al perfil de l’estudi i vulguin fer-se la prova poden acudir-hi directament dins l’horari indicat o bé, poden demanar cita telefonant a l’equip de l’UVAC de Ponent, al 646 062 331, de 9 a 20h.

El resultat de les proves PCR es coneixeran en el termini de 6 dies. Aquests test, però, es complementarà una prova serològica de punció capil·lar al dit de manera que totes les persones que participin en aquest estudi tindran un primer resultat immediat i podran saber si el virus està actiu i, per tant, han de fer aïllament i quarantena o ja han passat la malaltia. Des de l’Àrea de Salut de Menorca, han demanat la col·laboració a l’Ajuntament de Ciutadella per tal que la Policia Local pugui regular les possibles cues que es puguin formar a l’hora de la recollida de les mostres. Si bé es fa difícil saber la resposta que tindrà aquest cribratge selectiu, el gerent Romà Julià calcula que es podrien recollir unes 3.000 mostres PCR. En funció de com es desenvolupi aquest estudi, no es descarta que es pugui allargar uns dies o bé que la mostra es pugui obrir a altres grups de població del mateix municipi.

Aquest procés de cribratge serà complementari a tota l’activitat diària que desenvolupen els equips UVAC per fer la detecció de nous positius, determinar el seu estudi de contactes i fer seguiment de les persones diagnosticades que es troben aïllades al seu domicili.

En aquest sentit, Julià recorda la importància que, tant els positius com els seus contactes estrets, facin correctament aquest aïllament i que el conjunt de la població actuï de manera individual i col·lectiva per frenar l’expansió de la malaltia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.