Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 62 % el mes d’agost, cinc punts per sota del mes anterior, tot i que amb una notable millora respecte de l’any passat, quan pel mateix mes les reserves hídriques se situaven en un 49%. El descens ha estat generalitzat a totes les illes, essent Formentera l’illa on ha variat més el percentatge, amb un descens del 61 % al 55 %. A Mallorca, es passa d’un 68 % a un 65 % i a Menorca, del 58 % al 56 %. A Eivissa la variació ha estat només d’una dècima, passant del 44, 2 % al 44, 1 %.
L’escenari de les unitats de demanda (UD) de l’agost no varia respecte al juliol, ja que totes segueixen en escenari de normalitat. Tot i això, les UD de Menorca, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud i Eivissa es troben en situació de prealerta. Si la situació seguís igual el mes que ve, Eivissa i les dues unitats de demanda de Tramuntana entrarien en l’escenari de prealerta, ja que haurien passat els tres mesos necessaris per fer el canvi.
Pel que fa a les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), indiquen que l’agost ha estat, a les Illes Balears, un mes humit i molt càlid, però amb variacions importants, ja que de mitjana es varen acumular 23,3 l/m2 , el que suposa un 115% més de la precipitació habitual. Mentre que a Menorca (66%) i a les Pitiüses (48%), el mes ha estat sec, a Mallorca ha estat humit (127%).
El percentatge interanual de precipitació és excedentari a Mallorca (127%) i a Menorca (116%), mentre que a Pitiüses és deficitari (94%). Al conjunt de l’arxipèlag, l’interanual és de 124%. Cal tenir en compte que gran part de les precipitacions del mes d’agost foren durant el darrer cap de setmana, per la qual cosa no queden reflectides encara als aqüífers.
Les escasses precipitacions de l’estiu, el drenatge natural dels aqüífers, juntament amb les extraccions antròpiques han provocat aquest descens que, en el clima mediterrani s’ha de considerar normal en aquesta època de l’any. Sigui com sigui, els aqüífers segueixen en bona situació.