ACN Barcelona .- Els assessors fiscals consideren que el sistema fiscal espanyol té un ampli marge de millora i, entre les seves recomanacions, aposten per “modular les diferències” de tributació per evitar el ‘dúmping’ entre les comunitats autònomes. La competència entre les CC. AA. –com és el cas de Madrid amb el seu anunci de rebaixa de l’IRPF- s’hauria de moderar quan entra en terrenys “nocius” i de “mobilitat per motius fiscals”. “El més desitjable és que prevalguin els motius econòmics, personals i socials en l’establiment d’un domicili fiscal”, han assenyalat els assessors fiscals a través d’una enquesta difosa pel Consell General d’Economistes. En paral·lel, un 86% dels consultats considera que l’impost de patrimoni no compleix els seus objectius.
Un percentatge que també és del 85,2% en el cas de l’impost de successions, cosa que revela que el col·lectiu d’assessors fiscals creu que la riquesa no es grava de forma convenient amb aquestes dues figures. “Hi ha pocs països al món on existeixin aquests dos impostos al mateix temps. Fa falta una revisió de la tributació a la riquesa”, ha assenyalat el president del Consell General d’Economistes, Valentí Pich. D’altres desequilibris que l’estudi destaca són la tributació per mòduls dels autònoms, l’elevat cost del compliment de l’IVA i l’enduriment de les comprovacions dutes a terme per l’Agència Tributària (AET), sobretot després de l’estat d’alarma.
En xifres concretes, el 85% dels assessors entrevistats afirma que el sistema tributari està avui dia igual o pitjor (43,1%) que fa cinc anys. Entre els punts febles sobresurt el pagament de l’IRPF i els subterfugis de força contribuents per no haver de pagar totes les obligacions. El 77% dels assessors fiscals creuen que el sistema de mòduls dels autònoms facilita l’evasió, mentre que el 78% asseguren que els empresaris que tributen a títol individual per mòduls paguen menys del que haurien de fer. Pel que fa a l’IVA, un 80% creuen que l’augment dels tipus i l’actual normativa d’adquisicions intracomunitàries també incentiven a evadir l’impost.
La crítica dels assessors fiscals també s’ha estès a la deducció per I+D+i aplicada a l’impost de societats. Quasi set de cada deu enquestats estima que no compleix amb els seus objectius i considera que la innovació hauria de ser incentivada d’una altra manera. Finalment, el 80,2% es mostra convençut que la diferència entre tipus impositius d’IRPF (més alts) i societats fomenta la creació d’empreses per pagar menys impostos.
“Cal una normativa tributària més estable i clara”
“Per tal de millorar el nostre sistema tributari s’hauria d’intentar que la normativa tributària fos més estable, estigués redactada amb major claredat i avançar al màxim possible la seva interpretació”, ha enumerat Pich. De fet, una de les demandes més contundents passen per simplificar l’IRPF i l’IVA per evitar el frau fiscal. Segons el 80,7% dels enquestats, l’Agència Tributària no s’adapta al món de l’empresa i dels contribuents, i un 94,6% considera que prioritza la recaptació en les seves actuacions.
“L’AET hauria de modular i fer més personalitzades les seves comprovacions, donant la possibilitat al contribuent d’explicar les seves circumstàncies i que siguin escoltades les al·legacions”, ha conclòs el president del Consell General d’Economistes, que juntament amb l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la UB han aplegat més de 700 respostes a l’enquesta realitzada al col·lectiu de més de 5.000 assessors fiscals d’arreu de l’Estat.