Finca es Rafal, Mallorca

Agricultura convocarà 17 línies d’ajuda per valor d’uns 4,5 milions d’euros fins a final d’any per enfortir el sector primari S’han prioritzat les línies destinades als escorxadors, als projectes pilot i a la millora en la comercialització i producció d’oli i llet, entre d'altres

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el gerent del Fons de Garantia Agrària i Pesquera (FOGAIBA), Mateu Morro, han anunciat, avui, la previsió d’ajudes per convocar que té la Conselleria de cara al trimestre que ve; un anunci que es farà a partir d’ara regularment. Del 30 de setembre i fins al 30 de desembre es convocaran disset línies d’ajudes per valor de 4.483.268,40 euros en total. A les línies anuals habituals i a les estructurals s’hi han sumat altres línies autonòmiques prioritàries, com les ajudes als escorxadors de les Balears i les derivades del Pla de Xoc per al Sector Agroalimentari contra la COVID-19.

Segons ha explicat la consellera De la Concha durant la roda de premsa, «es tracta de línies per donar resposta i solucions als problemes més urgents que han sorgit». A la vegada, ha volgut recordar que les Balears són «la quarta comunitat amb major percentatge d’execució de fons europeus» i que aquest darrer any «s’ha augmentat el percentatge d’execució en més de quinze punts». El gerent del FOGAIBA, Mateu Morro, ha recordat que s’ha fet «un esforç important amb ajudes molt necessàries per al sector».

Les línies prioritàries que es convocaran són dues línies destinades a donar suport a les despeses corrents dels escorxadors i als projectes d’inversió en la millora de les seves instal·lacions i infraestructures (400.000 euros i 150.000 euros, respectivament), i una línia destinada a afavorir els processos d’integració cooperativa, finançant aportacions de capital o estudis financers i comptables (100.000 euros). En el marc de les línies prioritàries, se’n preveuen tres més, dues de les quals derivades del Pla de Xoc per la COVID-19. Es tracta, en concret, d’una línia de suport dotada amb 100.000 euros per a la desclassificació d’oli DOP Oli de Mallorca i la comercialització per tal de reduir-ne l’estoc existent. L’altra línia, amb 100.000 euros més, fa referència a la retirada de vaques velles amb més de cinc anys o que hagin disminuït la producció de llet per raons sanitàries.

Finalment, es preveu una tercera línia més, destinada a seguir millorant la posició de les explotacions lleteres amb el suport a l’obtenció de la certificació de benestar animal. La línia està dotada amb 60.000 euros i l’objectiu és subvencionar un percentatge de l’obtenció d’aquests certificats, que impliquen millorar la capacitat de comercialització i també la qualitat del producte.

El pla d’ajudes fins a final d’any també preveu la convocatòria de projectes pilot i d’innovació, dotada amb 1.600.000 euros. A diferència de convocatòries anteriors, en aquesta ocasió, està enfocada a enfortir estratègicament alguns subsectors del sector primari, com són el de la fruita seca, l’hortofructícola, l’agricultura ecològica o l’oví, entre d’altres.

A més d’aquestes, també es publicaran altres línies previstes anualment, com les de recria de vedelles (280.000 euros), de suport a projectes d’investigació i beques (100.000 euros) o d’inversió i innovació en aqüicultura (150.000 euros en total), entre d’altres. També es convocaran ajudes de tipus estructural, com les de suport a les aturades temporals obligatòries de pesca (605.000 euros), de suport a la contractació d’assegurances agràries per a 2021 (400.000 euros) o de reestructuració, reconversió i millora en les tècniques de gestió de vinya (308.000 euros).

Es tracta d’ajudes dotades amb fons autonòmics, estatals i europeus. Cal recordar, amb referència a aquests darrers, que el 30 de desembre de 2020 és la data en què acaba el període actual de la PAC, i que les Balears són, ara com ara, la quarta comunitat autònoma que més fons europeus ha aconseguit executar, amb un 63 %, molt per sobre de la mitjana entre l’Estat i la resta de comunitats autònomes (49 %). A partir del 2021 s’entrarà en el període de transició cap a la PAC 2021-2027, amb nous fons europeus i estatals disponibles que requeriran la part de cofinançament corresponent amb fons autonòmics.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.