El programa complet de la segona edició del festival de cinema i fotografia documental Menorca Doc Fest s’ha donat a conèixer avui dematí a la Sala Multifuncional des Mercadal. La roda de premsa ha estat encapçalada per Cristian P. Coll, director del festival, acompanyat per Susana Mora, presidenta del Consell de Menorca, principal patrocinador del festival, i Miquel Àngel Maria, conseller de Cultura.
En el transcurs de l’acte s’ha donat a conèixer el programa complet del festival (i que podeu consultar aquí), que enguany destaca per la rellevància nacional i internacional dels seus convidats. Un d’ells és el periodista i documentalista Carles Bosch, codirector de Balseros, l’únic documental espanyol nominat a un Oscar, fins avui. Bosch presidirà el jurat del Premi al Millor Curtmetratge Documental 2020, protagonitzarà una xerrada sobre la improvisació en els rodatges de documentals i clausurarà la gala de lliurament de premis, que es durà a terme diumenge a la nit.
El realitzador català completa l’elenc de grans professionals del cinema documental que participaran presencialment en aquesta edició del MDF 2020 i que ja vam avançar la passada setmana: el creador de la sèrie Crims, Carles Porta, la directora de Sense Ficció, Montse Armengou, Josep Morell, codirector d’Ernest Lluch, lliure i atrevit, que s’estrenarà a Menorca abans que a la televisió; i Joan Martí Mir, director del documental Bocca Chiusa.
En l’edició d’enguany, el fotoperiodisme serà un dels grans protagonistes. Així, el fotògraf menorquí Javier Coll protagonitzarà una de les principals exposicions, organitzada conjuntament amb el Diari Menorca, mitjà oficial del festival, i que farà un recorregut gràfic durant 45 anys capturant l’actualitat menorquina a través del seu objectiu. L’altre plat fort del MDF 2020 és l’exposició Mesos de confinament, un itinerari fotogràfic capturat per fotoperiodistes de diferents diaris d’arreu de les Illes Balears durant els mesos més durs de la pandèmia, i que s’inaugurarà el 5 de novembre a Maó, dins de la secció MDF OFF.
Aquestes exposicions vindran acompanyades d’accions formatives i activitats dirigides a professionals i aficionats a la fotografia: la coneguda fotògrafa artística i documental Sílvia Prió, que recentment ha estat seleccionada en el premi internacional PhotoEspaña, farà un taller de fotografia documental; i el delegat de l’agència de notícies EFE a Balears, Miquel Frau, farà una xerrada sobre els reptes de la fotografia documental.
Completa l’oferta un Docudebat sobre l’impacte de la pandèmia i el confinament en diversos àmbits de la societat les Illes Balears i recollit pel programa Zoom d’IB3, mitjà oficial del festival, i que comptarà amb la valoració de diversos experts en economia, salut i serveis socials; i una taula rodona sobre la importància de la fotografia documental en les publicacions locals, amb la presència dels representants de les revistes locals de l’illa.
Totes les exposicions, projeccions seran gratuïtes i les xerrades es podran veure, a més, per streaming a través de la nostra pàgina web, en una manera d’obrir el festival a altres indrets i facilitar la participació desde casa, en un context incert de pandèmia. Una altra de les novetats, en aquesta línia és que enguany se sol·licitarà inscripció prèvia per assistir presencialment a les projeccions i activitats.
Jurat i seccions competitives
El jurat del MDF 2020 estarà presidit per Carles Bosch i estarà dividit en dues seccions: la secció audiovisual, formada pel mateix Bosch, la documentalista menorquina Magda Timoner i el guanyador del premi MDF de l’any passat, Emilio Martí. El jurat del I Premi MDF de fotografia documental estarà format per la fotògrafa Sílvia Prió, i els fotògrafs menorquins Lluís Real i David Arquimbau. Per altra banda, comptarem amb la presència del guanyador del festival MajorDocs, que projectarà la pel·lícula Meseta a la cloenda.
Tot i que els dies centrals del festival seran del 29 d’octubre a l’1 de novembre, les activitats, exposicions i projeccions aniran més enllà d’aquestes dates, i sortiran del municipi des Mercadal. A més de la mostra Mesos de confinament, s’exposaran els projectes fotogràfics seleccionats dins el I Premi MDF al millor projecte fotogràfic, que s’inaugurarà el 3 de novembre a Sala d’exposions de l’església de Gràcia d’Alaior (l’Hospital).
Sessions MDF OFF
En la part audiovisual, enguany el MDF viatja a Maó, Alaior i Ciutadella. El 19 de novembre es projectarà
El camí a l’escola, un documental del Fons Menorquí de Cooperació, i que comptarà amb un posterior debat amb els directors i protagonistes. Al desembre, el dia 4 es projectarà a la Biblioteca pública de Maó el documental Destrucció creativa d’una ciutat, amb la presència de Carles Bover, el seu director, guanyador d’un premi Goya al millor curt 2019 amb Gaza. Finalment, el 12 de desembre està prevista la projecció de la pel·lícula documental Dorotea i els Myotragus a la sala Sant Josep de Ciutadella.
Proposta educativa i pla de responsabilitat social
Per a l’organització del Menorca Doc Fest, una de les prioritats és encendre l’esperit crític entre els joves, que coneguin altres realitats a través del cinema documental. Així, hem creat el taller gratuït Apropam el cinema documental als i les joves, a càrrec de la documentalista Magda Timoner. Es tracta d’una sessió de 50’ en streaming dirigida a estudiants de 3r d’ESO a 2n de batxillerat en la qual es donarà a conèixer la diversitat del gènere documental a partir d’algunes obres destacades de directors i directores emblemàtiques. Per altra banda, posarem a la disposició dels centres educatius la proposta Aula DocFest, en la qual es seleccionaran una serie de curs i llargs del festival per a que els centres educatius els puguin visionar a l’aula i establir un debat amb els i les alumnes a partir d’una sèrie de preguntes, reflexions, etc. sobre els temes clau del film.
Paral·lelament, el festival s’ha organitzat seguint les directrius d’un pla de Responsabilitat Social concebut per implantar-se a llarg termini i que vol minimitzar la petjada de carboni, fomentar la mobilitat sostenible, la compra de producte local, l’accesibilitat i la paritat en els professionals i artistes convidats. En un futur, vol arribar a poder calcular la petjada de carboni per tal de compensar-la amb accions que reverteixin aquest impacte.
Segueix-nos!
www.menorcadocfest.com
Facebook: /menorcadocfest Instagram: @menorcadocfest Twitter: @menorcadocfest
Comunicació i premsa:
Bárbara Fernández
comunicacio@menorcadocfest.com 626 13 90 98
***
El Menorca Doc Fest és el primer festival de cinema i fotografia documental de l’illa de Menorca i de les Illes Balears. Mitjançant exposicions fotogràfiques, visites guiades, conferències, projeccions de curts i llargmetratges documentals, el MDF vol arribar a incidir en la sensibilització de la ciutadania a través de l’art audiovisual, crear concursos de cinema de curtmetratge i de fotografia documental nous, frescos, que permetin provocar la reflexió sobre els canvis que experimenten les nostres societats i sobre la nostra situació al món; potenciar la creació audiovisual en llengua catalana, difondre les obres creades per productores i creadors de les Illes Balears, generar intercanvis amb festivals i productors i directors d’altres territoris i animar la projecció exterior de Menorca durant els mesos de tardor com un territori acollidor, sensible a les problemàtiques socials mitjançant la fotografia i el documental.