Inscriu-te a l’Escola de Formació Joan Francesc López Casasnovas

Moció del PP-Ciutadella demanant un escorxador de gestió insular

Foto: Antxón Castresana©

L’escorxador municipal de Ciutadella, que va ser construit l’any 1969, registra una gran activitat en concentrar més del 80 per cent dels sacrificis a Menorca. Les seves instal.lacions acullen el sacrifici d’uns 50.000 animals a l’any, però amb unes deficients condicions higiènico-sanitàries que han motivat l’incoació d’expedients sancionadors per diferentes administracions, como el Govern de les Illes Balears a través del  departament de Seguretat Alimentària de la direcció general de Salut Pública.

El nostre grup municipal ha denunciat reiteradament aquestes deficiències i manca de manteniment, el deteriorament de les instal.lacions, i també les irregularitats en la gestió de l’escorxador, que han estat denunciades a la Fiscalia, amb l’obertura de diligències d’investigació en seu judicial.

Els diversos informes de que es disposa posen de manifest que l’escorxador és obsolet i es troba en una situació deplorable, amb importants deficiències pel que fa a l’edifici i el conjunt dels equipaments, maquinària i instal.lacions, inclús amb risc d’accident per al personal.

Per tant, atesa la greu situació esmentada i l’impacte que té per al conjunt del sector agrícola-ramader de Menorca, la conclusió no pot ser altre que la necessitat inajornable de construir un nou escorxador a Ciutadella, i que aquest sigui d’àmbit insular.

La Conselleria d’Agricultura del Govern de les Illes Balears ha anunciat recentment la convocatòria de línies d’ajuda per al sector primari en les que es fixen com a prioritats donar suport a les despeses corrents dels escorxadors i als projectes d’inversió en la millora de les seves instal.lacions i infraestructures; i a afavorir els processos d’integració cooperativa. Per la seua part, el Consell Insular de Menorca té també competències en la matèria, i a més, la de promoure i finançar l’establiment i gestió de serveis insulars.

Per tot l’anterior, el Grup Municipal del Partit Popular proposa la següent moció:

Primer.- El Ple de l’Ajuntament de Ciutadella insta a l’equip de govern a formar un equip de treball integrat per el Govern de les Illes Balears, el Consell Insular de Menorca i el propi Ajuntament, per a valorar les conclusions de l’informe tècnic redactat l’any 2017, analitzar la situació, i formalitzar els acords que facin possible la construcció d’un escorxador insular per a Menorca a Ciutadella, i establir el futur model de gestió i finançament entre les administracions competents.

Segon.- El Ple de l’Ajuntament de Ciutadella insta al Consell Insular de Menorca i al Govern de les Illes Balears a fer les dotacions pressupostàries corresponents als seus pressuposts de l’exercici 2021 i següents, que reflecteixin els acords adoptats per a la redacció del projecte la construcció de l’escorxador insular de Menorca a Ciutadella, i a plantejar als ajuntaments de Menorca el model de gestió i finançament del servei amb caràcter insular.

Hauser & Wirth Tardor 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.