L’Associació Professional d’Ensenyament Privat de Menorca mostra el seu rebuig total a la proposta de pujada de l’IVA a el sector de l’educació al 21%.
Tot i que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, assegura que aquesta proposta es tracta a dia d’avui d’un mer document de treball, la notícia ha estat percebuda amb gran temor en el sector.
Aquesta pujada es traduiria en la necessitat de pujar de forma automàtica els preus per poder sobreviure, implicant al seu torn la minva en la presència d’alumnes en els centres d’ensenyament i acadèmies. Presència que, en qualsevol cas, s’ha vist ja greument afectada per la pandèmia tant en la finalització de l’últim curs escolar com en l’inici de l’actual.
L’assimilació del servei educatiu a béns i serveis de luxe suposaria un greuge comparatiu amb altres tipus de serveis, quan s’hauria de tenir en compte que, en la majoria de casos, les classes particulars es deuen a una necessitat de l’alumne.
Aquesta nova càrrega fiscal portaria al tancament total de molts centres, que ja estan fent un gran esforç per mantenir les seves portes obertes. A més, amb aquesta mesura resulta evident l’automàtica proliferació de les classes particulars “en B”, amb el que s’aconsegueix l’efecte contrari a la finalitat del tribut i acabarà finalment generant més economia submergida i competència deslleial amb les acadèmies que sí compleixen amb la normativa.
En unes circumstàncies com les actuals, l’administració hauria de vetllar i protegir el sector de les classes particulars, ja que són els que estan suplint les mancances dels alumnes causa de la falta de mitjans en molts col·legis i instituts.
En relació a això, des de l’Associació Professional d’Ensenyament Privat de Menorca consideren necessari el suport de les administracions amb la posada en marxa d’un sistema de bons els beneficiaris fossin les famílies, amb la finalitat de poder fer-los valer en centres i acadèmies legalment constituïdes .
Finalment, des de l’Associació es urgeix a les autoritats l’adopció de mesures dirigides a eliminar aquest tipus d’activitats econòmiques no declarades que escapen del control de l’Administració i es reafirmen en el seu rebuig a gravar l’IVA a les activitats educatives i de salut. Aquesta pràctica aniria en contra dels principis legislatius de la Unió Europea i suposaria a més l’atac directe a un dret essencial com és l’educació, on els grans perjudicats serien les famílies i els seus fills.