Beca Talaòtica és un projecte cultural nascut el 2016 de la mà d’Amics del Museu de Menorca, amb la col·laboració del Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca i que té com a objectiu donar visibilitat al talent jove, reivindicar el valor inspirador del paisatge i promoure la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial entre nous públics.
El gener de 2020, un grup de persones relacionades amb la cultura de Menorca va seleccionar 10 formularis d’entre tots els rebuts a la web del projecte. Durant el mes de març, els autors dels 10 formularis seleccionats varen produir 10 audiovisuals que van ser votats per tothom al canal de Menorca Talaiòtica a Youtube. Els 5 audiovisuals més votats varen passar a la fase final, consistent en preparar un esdeveniment a un dels jaciments de la Menorca Talaiòtica.
A causa de la situació sanitària ocasionada per la COVID, la celebració dels esdeveniments, que programada inicialment entre maig i juny, s’ha ajornat a aquesta tardor. Els finalistes, les propostes, les dates i el lloc són els següents:
-Diumenge 25 a les 10h a So Na Caçana Maite Mira (Alacant, 2000), estudiant del doble grau d’economia i història, ens proposarà “Menorca 206 ANE”. Un joc de rol on haurem de decidir coses a força d’emprar la nostra intuïció i coneixements sobre el passat de Menorca.
-Diumenge 15 de novembre a les 10h a Trepucó Maria Gonzalez (Madrid, 1996), estudiant d’arqueologia, ens proposarà “Pasado pisado”, on ens parlarà de les majors atrocitats comeses al patrimoni històric amb un pessic d’ironia i humor.
-Dissabte 21 de novembre a les 19h al Museu de Menorca Mateu Tur (Eivissa, 2000), estudiant de comunicació audiovisual i teatre, presenta “Un munt de pedres i una història”. En Mateu té entre mans un projecte audiovisual, teatral i/o “docuficció” sobre un viatge per la costa nord de Menorca, sobre l’amistat, les coses polides i la passió per la vida.
-Diumenge 29 de novembre a les 10h a Talatí de Dalt Julia Rubio (Barcelona, 1998), estudiant d’arqueologia, ens proposa “Els sentits a través del temps”. Un espectacle que, a través del folklore menorquí i dels sentits, ens convidarà a reflexionar sobre l’evolució d’un jaciment arqueològic.
-Diumenge 6 de desembre a les 10h a Torre d’en Galmés Guillem Andreu (Menorca, 2000), estudiant d’administració i direcció d’empreses, ens explicará, a través d’una revisió del passat, que pensa sobre l’actualitat de l’illa.
Els esdeveniments de beca talaiòtica són preparats per estudiants d’entre 16 i 25 anys. Les seves propostes d’esdeveniment cultural poden versar sobre qualsevol contingut i emprar qualsevol mètode d’expressió amb l’única condició de que han de ser originals i enriquidores.
El públic assistent a l’esdeveniment serà crucial perquè s’encarregarà de puntuar les diferents propostes i la més ben valorada rebrà una beca d’estudis de 2.000€.
L’activitat és gratuïta però l’aforament és límitat: Per apuntar-se cal enviar un correu a beca@menorcatalayotica.info o telefonar/WhatApp al 608 16 39 34.
Maó, 22 d’octubre de 2020