Tècnics del Consorci per a la Recuperació de Fauna Salvatge (COFIB) han rebut, aquest dimarts, un esquelet d’àguila coabarrada (Aquila fasciata) en posició anatòmica dinàmica muntat pels científics de l’IMEDEA. Es tracta de la primera actuació d’aquestes característiques realitzada amb restes d’ossos provinents del COFIB.
La donació ha estat possible gràcies a la col·laboració entre les dues entitats. Per una banda, el Servei de Protecció d’Espècies ha cedit els ossos del Banc de Restes d’Espècies Insulars (BREI) a l’IMEDEA i, per l’altra, l’IMEDEA (CSIC-UIB) incorpora aquestes restes a la seva col·lecció osteològica d’ocells que, a l’actualitat, compta amb més de 2.500 exemplars. Actualment aquest centre de recerca ha posat en marxa un projecte de reconstrucció d’esquelets de diferents espècies animals per poder il·lustrar el funcionament de les seves estructures de sosteniment. És en aquest context que s’emmarca el muntatge de l’esquelet que quedarà a les instal·lacions del COFIB amb finalitat científica i d’educació ambiental. Un segon exemplar, d’Aquila fasciata mascle, quedarà dipositat a les instal·lacions de l’IMEDEA.
El fet de disposar d’aquest material permet un millor enteniment de les relacions anatòmiques i la seva funcionalitat per a explicar les característiques de les diferents espècies i també mantenir el material museístic comparatiu amb una nova utilitat didàctica. S’assoleixen també els objectius del LIFE Bonelli quant a divulgació i coneixement d’aquesta espècie.
El BREI recull mostres i restes d’espècies protegides per poder aportar material de referencia de diverses espècies silvestres protegides de les Illes Balears a investigadors i també material biològic destinat a educació ambiental. Actualment el banc disposa de 2.242 mostres recollides (plomes, esquelets, genètica…), de les quals 58 corresponen a Aquila fasciata amb 12 esquelets complets.