Misericórdia, de Xavier Marrades, guanya el Premi al millor curt documental MDF 2020 La pel·lícula és una mirada humanista de l’illa d’Itaparica, situada a l’estat brasiler de Bahia, a través del recorregut pels somnis dels seus habitants.

El jurat de la segona edició del Premi al millor documental Menorca DocFest, format per Carles Bosch, Magda Timoner i Emilio Martí (premi MDF 2019) van comunicar ahir vespre durant la gala de cloenda del MDF 2020 el guanyador d’aquesta edició: Misericórdia, del realitzador Xavier Marrades.

La pel·lícula retrata, a través dels somnis dels seus habitants, la comunitat de l’illa d’Itaparica, situada a l’estat brasiler de Bahia. Així, el jurat destaca que la recopilació de somnis narrats en veu en off, combinats amb les escenes quotidianes que s’hi poden veure, aconsegueixen mostrar-nos la realitat, el tarannà i les arrels més profundes d’aquesta societat.

En el decurs de l’acte de cloenda el realitzador va connectar en directe amb l’auditori des Mercadal. A través de la videoconferència, es va mostrar agraït per haver estat escollit per aquest primer premi.

El jurat també va atorgar dues mencions especials als documentals On estaves tu?, dirigit per María Trénor, i Una revolta sense imatges, de la realitzadora catalana Pilar Monsell. El jurat va ressaltar que, en ambdós casos, la manca d’imatges va ser substituïda de manera original i creativa a través de recursos com l’animació, la pintura o l’enregistrament d’espais protagonistes, amb l’objectiu d’explicar-nos dues històries que denuncien injustícies i violències contra les dones que han perdurat al llarg dels segles.

Aquesta va ser la cirereta d’una jornada més plena d’activitats. A primera hora del matí, la fotògrafa Silvia Prió va dur a terme un taller de fotografia documental i el grup de folk Estraperlo va protagonitzar un concert vermut, al qual hi van assistir mig centenar de persones, distribuïdes en taules separades per seguir totes les mesures de seguretat.

Al capvespre es va projectar el documental Meseta, del realitzador Juan Palacios, guanyador del festival MajorDocs. L’acte va comptar amb la presència de Marta Castells i Virgínia Galán, productores del festival mallorquí. Després de l’emissió de la pel·lícula, el realitzador va connectar en directe amb la sala i va explicar detalls del documental i la seva connexió amb els personatges i del poble protagonista, on hi viuen els seus avis.

Abans de la cloenda, el periodista i realitzador Carles Bosch va protagonitzar una xerrada sobre la improvisació en el rodatge de documentals, les diferències entre el reportatge i el documental, que descansen en fer entrar l’espectador dins la ment dels protagonistes; a diferència del reportatge, que es limita a narrar els fets; i va projectar alguns fragments del documental Balseros, nominat a un premi Oscar, per parlar de la importància del context i de la narrativa perquè, tot i que el documental se centra en aspectes que tenen a veure amb un fet real, segueix una estructura dramàtica similar als relats de ficció.

***

Dimarts, 3 de novembre: inauguració de l’exposició del I Premi MDF al millor projecte fotogràfic
Després de gaudir de cinema i fotografia documental durant el cap de setmana, el MDF té molt més que oferir. Així demà, 3 de novembre, s’inaugurarà a les 19:00 hores l’exposició del I Premi al millor projecte de fotografia documental MDF 2020 a la Sala d’exposicions de l’Església de Gràcia (L’hospital). S’exposarà el projecte guanyador Poupées, de la fotògrafa Neus Solà, una mirada agredolça sobre la condició femenina gitana del veïnat de La Cité de Perpinyà (França); i un muntatge audiovisual de les dues obres finalistes, Cicatrices del fotògraf David Arribas, que retrata la denúncia l’abandonament i maltractament que pateixen els cans de caça i Wikkaritama, de Sergi RuGrand, que reflecteix l’impacte ambiental de l’activitat petrolera a l’Amazònia peruana on, després de 40 anys d’explotació d’hidrocarburs, les conseqüències són alarmants tant per la terra com per les comunitats indígenes que hi habiten. L’acte comptarà amb la presència de la fotògrafa guanyadora, Neus Solà i d’un dels finalistes, Sergi RuGrand.

La mostra es podrà visitar del 3 al 22 de novembre

Dijous, 5 de novembre: inauguració de l’exposició Mesos de confinament

Es tracta d’una mostra fotogràfica col·lectiva que mostra l’impacte de la pandèmia i del confinament a través de la mirada dels fotoperiodistes i narradors gràfics dels mitjans de comunicació de les Illes Balears. La mostra conjuga fotografia i audiovisual i fa una radiografia d’aquell període, per estimular la reflexió sobre l’impacte de la pandèmia i del confinament en les vides dels illencs, en els espais i la

natura que ens són comuns. Així, es crea una narrativa compartida de solitud, de fredor i foscor, que posa de manifest la fragilitat i la vulnerabilitat de l’ésser humà, L’exposició s’inaugurarà a la Sala Sant Antoni de Maó a les 20 h.
Aquesta exposició es podrà visitar del 5 al 28 de novembre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.