La Conselleria de Medi Ambient i Territori i SIGRE, l’entitat sens ànim de lucre encarregada de garantir la correcta gestió mediambiental dels envasos i restes de medicament que es generen a les llars, han posat en marxa, un any més, una campanya de sensibilització per instar la ciutadania a gestionar correctament aquest tipus de residus.
Sota el lema ‘Una passa endavant pel medi ambient’, s’apel·la a la col·laboració ciutadana en el reciclatge de medicaments domèstics, que en els darrers cinc anys ha augmentat un 18 % a les Illes Balears. L’any passat, es va incrementar un 2%, xifra que confirma la tendència ascendent de la consciència de gestionar correctament aquests residus.
Un estudi de SIGRE certifica que el 95 % de la ciutadania de l’arxipèlag està conscienciada del dany mediambiental que genera llençar els medicaments al fems o pel desguàs. Així mateix, s’ha registrat un grau de coneixement cada vegada major del punt SIGRE de les farmàcies, ja que un 92% de la població illenca sap que existeixen.
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha volgut agrair la implicació de la ciutadania en el reciclatge de medicaments i ha assegurat que «cal seguir avançant en la correcta gestió d’aquest tipus de residus. Tothom té el seu paper dins la cadena, però perquè un medicament no acabi contaminant les aigües o els ecosistemes, la passa primordial s’ha de fer des de casa».
Per la seva banda, el director general de SIGRE, Juan Carlos Mampaso, ha assegurat que «la tasca de SIGRE és possible gràcies a la col·laboració ciutadana i l’esforç conjunt de laboratoris, distribució i farmàcies. Tota la societat ha de donar aquesta passa endavant necessària i ajuntar els esforços en la protecció de la salut i la natura».
Cal recordar que les Illes Balears compten amb 437 punts SIGRE distribuïts per les farmàcies de l’arxipèlag. En aquests espais s’hi han de dur, especialment:
– L’envàs buit – blíster, pot, tub, etc, – dins de la seva caixa sempre que s’acaba un medicament.
– L’envàs amb la resta de medicació que hagi pogut sobrar en finalitzar un tractament.
– En revisar la farmaciola. Es recomana revisar-la dues vegades a l’any per detectar aquells medicaments caducats o que ja no es necessiten.