Finca es Rafal, Mallorca

Brussel·les presentarà noves mesures vinculants de transparència salarial per combatre la discriminació de gènere La vicepresidenta Vera Jourová diu que "la pandèmia ha accentuat les desigualtats estructurals entre dones i homes"

ACN Brussel·les .- La vicepresidenta de Transparència i Valors de la Comissió Europea, Vera Jourová, i els comissaris Nicolas Schmit i Helena Dalli han anunciat que proposaran “la introducció de mesures vinculants en matèria de transparència salarial” per posar fi a la discriminació per raó de gènere. “El valor de la feina és el mateix independentment de si la fa una dona o un home”, defensen en una declaració en homenatge al dia europeu de la igualtat salarial, que és el 10 de novembre. Mentre Europa es recupera econòmicament de la pandèmia, diuen que “es necessita el talent de tothom” i que, per això, “cal valorar la feina de les dones de la mateixa manera”. A més, denuncien que la crisi ha accentuat “les desigualtats estructurals entre homes i dones”.
La CE lamenta que les dones estan en feines de primera línia “mal pagades” i que tenen massa presència en feines “sense protecció social”.

En les dades que destaquen els comissaris, les dones encara guanyen, de mitjana, 86 cèntims per cada euro que guanyen els homes. Una bretxa que es tradueix en el fet que les dones haurien de treballar 51 dies més per guanyar el mateix que els seus companys homes. És per aquest motiu que proposen, també, la incorporació d’un salari mínim adequat per ajudar a reduir la bretxa, atès que “hi ha més dones que no pas homes que guanyen el salari mínim”.

Jourová, Schmit i Dalli consideren “injusta” i “inacceptable” la situació actual i lamenten que “és contrària a allò que defensa la Unió”. “Han passat més de seixanta anys des que el dret a la igualtat de remuneració es va consagrar en els Tractats de la UE”, apunten.

Mesures existents en matèria d’igualtat salarial a Europa

La Comissió Europea té engegats diversos plans i propostes per fer front a la bretxa salarial en funció de gènere.

El març del 2020, Urusula Von Der Leyen, va publicar l'”Estratègia per a la igualtat de gènere 2020-2025″, que estableix un conjunt de mesures per reduir la discriminació salarial per gènere. A més, té previst engegar una campanya per lluitar contra els estereotips sobre les dones, el seu paper a la societat i el valor de la seva feina.

Per altra banda, la proposta de la Comissió sobre uns salaris mínims adequats per als treballadors, adoptada l’octubre del 2020, defensa la igualtat entre homes i dones i promet ajudar a treure les dones de la pobresa.

Una altra actuació de la Comissió per acabar amb la infrarepresentació de les dones en el mercat de treball és la millora de la conciliació familiar i laboral. A més, l’any 2018 va demanar als estats una millora del suport a les víctimes de la discriminació, inclosa la salarial.

La desigualtat salarial en dades

A Europa, les dones encara guanyen menys que els homes, tot i que la bretxa salarial per gènere ha millorat lleugerament des de l’any passat: s’ha reduït del 14,5% al 14,1%, segons dades de l’Eurostat.

Darrere la discriminació salarial per gènere hi ha nombrosos factors: sovint les dones treballen a mitja jornada, cobren menys per la mateixa feina, han d’assumir la responsabilitat d’ocupar-se de la família, o treballen en sectors mal pagats o en feines mal pagades, entre d’altres.

Segons la Comissió, nou de cada deu europeus (tant homes com dones) consideren “inacceptable” que les dones cobrin menys per la mateixa feina que fan els homes. Un 64% dels treballadors europeus estan a favor que es publiquin els salaris mitjans per tipus de feina i gènere, per tal de garantir la transparència salarial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.