Francina Armengol ha presidit avui la reunió de la Mesa de Diàleg Social, que ha ratificat el Pla de Xoc per a l’Ocupació 2020-21 que ha elaborat la Conselleria de Model Econòmic en col·laboració amb els agents econòmics i socials més representatius de les Illes Balears i que compta amb un pressupost global de 72 milions d’euros adreçats a ajudar i millorar les possibilitats d’ocupació de més de 33.000 persones desocupades.
Armengol ha agraït «l’esforç, l’ajuda i la responsabilitat dels agents socials per afrontar aquests moments difícils per a la nostra societat» i ha recordat que amb l’aprovació d’aquest document es dona compliment a un dels objectius del Pacte de Reactivació de les Illes Balears, que en el segon eix planteja la posada en marxa de mesures urgents de reactivació i de polítiques de foment de la qualitat i la igualtat en l’ocupació.
«Seguirem treballant en el pla d’ocupació que ha de guiar les polítiques dels propers anys, però la situació extraordinària que estam vivint ens obliga a prendre mesures extraordinàries», ha refermat Armengol. En aquest sentit, ha explicat que el pla presentat avui continua amb l’atenció i suport als col·lectius més vulnerables i que ja estaven presents en anteriors plans, com els joves, els aturats de llarga durada o les dones víctimes de la violència masclista, «però, a més, inclou un nou col·lectiu, els aturats sorgits de manera directa per la crisi de la COVID-19, al qual es destina 11,5 milions d’euros, dels quals 10,9 són per a contractació directa».
En aquest sentit, ha destacat la feina de l’equip del SOIB per redimensionar i reformular les polítiques actives d’ocupació i donar així resposta a les necessitats actuals de la societat i ha recordat que «aquest Govern no escatimarà recursos per ajudar la nostra societat en un moment tan difícil».
Polítiques per fer front als efectes derivats de la crisi sanitària
Una de les principals preocupacions en l’elaboració del Pla ha estat poder atendre els diferents col·lectius prioritaris de persones que, per les seves circumstàncies, presenten dificultats per mantenir-se en el mercat laboral. Per això, dels 72 milions d’euros del total del Pla, un 82 % (59,1 milions) s’inverteix directament en mesures i polítiques adreçades a col·lectius prioritaris, com ara els joves, els aturats de llarga durada o les víctimes de violència masclista.
Per altra banda, en els programes d’ocupació i requalificació de persones aturades com a conseqüència de la COVID-19 o dins d’un ERTO es destinaran 11,5 milions d’euros per atendre aquest col·lectiu. Així mateix, el pla preveu 17,85 milions destinats a l’ocupació, la formació i l’orientació de joves i 17,3 milions adreçats a desenvolupar iniciatives per a col·lectius vulnerables, com són les persones amb discapacitat o les víctimes de les violències masclistes, entre d’altres. Finalment, s’han habilitat 12,5 milions més per fomentar la inserció de les persones aturades de llarga durada.
6 eixos per impulsar l’ocupació
El Pla de Xoc per a l’Ocupació s’estructura en sis eixos d’actuació:
- Contractació pública
- Estímul empresarial
- Ocupació
- Formació
- Orientació i intermediació
- Modernització
En contractació pública, els programes fomenten la inserció laboral. En concret, el programa SOIB Dona (amb 2 milions de pressupost inicial) consolida un dret per a un col·lectiu amb grans necessitats d’emancipació econòmica, les dones víctimes de violència masclista. SOIB Reactiva, un dels principals programes al qual es destinen 22,3 milions d’euros, posarà el focus en les persones que tenien expectatives de treballar i que, a causa de la COVID-19, es troben a l’atur, però també en els col·lectius prioritaris del SOIB.
Quant a l’estímul empresarial, es plantegen ajudes a noves persones autònomes, una peça fonamental del teixit productiu de les Illes. Amb aquestes ajudes s’acompanya el col·lectiu alhora que s’estimula la creació de noves empreses. L’orientació a l’emprenedoria és un altre dels serveis que es brinda a aquest col·lectiu.
En matèria d’ocupació es plantegen cinc programes, adreçats a l’impuls de la contractació, la formació dual, la formació amb compromís de contractació, els programes mixtos de formació i ocupació i el foment de l’ocupació. Aquestes polítiques tenen com a objectiu generar nous llocs de treball en sectors estratègics per a col·lectius vulnerables, persones amb discapacitats o risc d’exclusió social. Es formen paquets d’ajudes relacionades amb l’ocupació remunerada combinades amb la formació qualificadora.
Pel que fa a l’eix de formació, el Pla aportarà 9,9 milions per desenvolupar cinc programes concrets sobre formació semipresencial, formació per a persones desocupades, formació en sectors estratègics, requalificació professional i beques formatives. Es pretén generar oportunitats formatives per a persones aturades, adaptades a les noves necessitats, a més de posar eines de suport econòmic per arribar a tot aquell que tingui necessitats formatives. Dues de les línies d’ajuda tenen com a col·lectiu diana les persones afectades per un ERTO o desocupades com a conseqüència de la COVID-19.
L’orientació i la intermediació es concreten en quatre línies: un pla de xoc d’orientació, una ampliació dels punts d’orientació acadèmica, el programa SOIB ocupació responsable i una orientació laboral específica per a col·lectius vulnerables o en risc d’exclusió. Es reforça, per això, la xarxa d’orientació laboral del SOIB, que permetrà arribar a un percentatge més elevat de la població demandant d’ocupació, amb esment especial als col·lectius amb més dificultats d’inserció i en risc d’exclusió social i a les persones amb més necessitats formatives. Els programes també s’orienten a fomentar la cultura empresarial, amb atenció a les empreses.
Finalment, s’aborda una modernització de l’Administració pública, posant en marxa un servei d’atenció i informació digital 24-7, una millora en les competències digitals, una nova oficina del SOIB a Santa Eulària del Riu i un servei d’atenció multicanal, amb una nova app del Servei d’Ocupació. L’objectiu d’aquest eix prové de la necessitat de les administracions d’adaptar-se a una prestació de serveis més àgil i completament digital, una necessitat que s’ha vist incrementada per donar respostes a les noves situacions que ha causat la pandèmia.
La reunió de la Mesa de Diàleg Social ha comptat amb l’assistència de la presidenta de la CAEB, Carmen Planas; el president de PIMEB, Jordi Mora; el secretari general d’UGT, Alejandro Texias, i el secretari general de CCOO, José Luis García. Per part del Govern hi han estat presents, a més de la presidenta Armengol i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, i la gerent del SOIB, Pilar Ortiz.