Després d’estar ingressada gairebé 45 dies a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, disset dies dels quals a l’UCI Pediàtrica, la pacient ha superat la seva situació crítica i ha rebut l’alta. La filleta, de 12 d’anys d’edat i amb residència a Mallorca, patia, a conseqüència de la COVID-19, una síndrome molt infreqüent i que es produeix, sobretot, en fillets i filletes de la seva edat. La síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica (SIM-Ped) és una malaltia que pot provocar la fallada de diversos òrgans i, de manera més greu, del cor.
La pacient, amb miocarditis, estava ingressada a l’UCI de l’Hospital Universitari Son Espases, de Palma, en estat greu amb fallada cardíaca fulminant sense resposta al tractament. Es va decidir el seu trasllat a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per rebre tractament amb oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO). L’esmentat tractament consisteix a substituir temporalment, mitjançant una màquina, la funció del pulmó o del cor, de manera que permet que els òrgans descansin mentre la patologia de base es va curant. “El trasllat va ser complex —comenta el Dr. Joan Balcells, cap de l’UCI Pediàtrica de Vall d’Hebron—, ja que estava connectada a l’oxigenació per membrana extracorpòria, una tècnica complexa de la qual depenia la seva vida, i havíem de seguir a més les mesures de seguretat per l’aïllament de COVID-19 durant tot el procés del trasllat”. “Atesa la situació crítica de la nina, l’única possibilitat era que l’equip d’ECMO de Vall d’Hebron es traslladàs a Son Espases per iniciar el tractament i traslladar-la”, afirma el Dr. Juan Carlos de Carlos, cap de secció de l’UCI Pediàtrica de Son Espases. “La preparació i la coordinació de tot el dispositiu va permetre que, en menys de sis hores, rebés el tractament amb ECMO i fos traslladada a l’Hospital Vall d’Hebron”, emfatitza el Dr. De Carlos. El trasllat va ser coordinat pel Servei d’Atenció Mèdica Urgent 061 de les Illes Balears —amb la participació de la Unitat de Transport Pediàtric Balear— i va comptar amb el suport d’un avió militar medicalitzat.
“A l’UCI Pediàtrica, ens vam assegurar que la màquina anava fent la seva funció mentre el cor de la pacient es recuperava. Després de rebre els tractaments a l’UCI i de poder retirar-li la ventilació mecànica, va poder passar a planta”, explica el Dr. Joan Balcells. L’oxigenació per membrana extracorpòria va reemplaçar la funció del cor durant una setmana. Cal afegir que la nina patia, a més, una patologia prèvia no associada d’entrada amb la COVID-19, un hipertiroïdisme causat per la malaltia de Graves-Basedow.
“La pacient va pujar a planta ja estable, amb una miopatia (patologia que afecta els grups musculars) com a conseqüència d’haver estat pacient crític i de COVID-19”, explica la Dra. Susana Melendo, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria. “A planta, ha recuperat la funció miocàrdica normal i no li ha quedat cap disfunció orgànica. Ara està seguint rehabilitació muscular”. La mare ha expressat el seu agraïment a tot l’equip de professionals, tant de Son Espases com de Vall d’Hebron, que han tractat la seva filla durant tots aquests dies.