L’hotel rural Morvedra Nou de Ciutadella s’està posicionant dels primers en sostenibilitat i medi ambient. Va ser el primer de la seva categoria en rebre la distinció de la marca Reserva de Biosfera per part del Consell. I també ha estat el primer a rebre el certificat d’hotel Starlight, que atorga la Fundació del mateix nom a aquells establiments que promouen l’observació del cel nocturn. La directora de Morvedra Nou, Victòria Bendito, diu que aquesta distinció ha estat “com una ametlla que ha caigut de punta, perquè els valors que aplicam des de sempre a Morvedra coincideixen totalment amb els que es promouen des de la Fundació Starlight”.
Què és un hotel Starlight?
No és una certificació “regalada”, però Bendito confessa que han hagut de fer “poca cosa” -molta paperassa, açò sí- per aconseguir aquesta nova certificació com hotel Starlight. És el primer de Menorca que la rep i el segon de Balears. I complir amb els requisits per poder obtenir aquesta marca no els ha estat complicat. “Fa més de 20 anys que la línia que marcam des de Morvedra Nou és la de la sostenibilitat, en tots els sentits. Des de la cuina amb producte local a la promoció de l’esport en la natura. Poder-mos sumar també a la promoció del cel nocturn de Menorca és una passa més en aquest camí”, comenta.
La Fundació Starlight valora, per una banda, la contaminació lumínica de l’establiment, que ha de ser la més baixa possible. Detalls com el fet de tenir tots els llums exteriors el més a prop del terra possible i amb el focus enfocant cap avall i no cap amunt, són els que marquen la diferència per un establiment Starlight. També la il·luminació amb led i llum càlida de menys de 3.000 graus kelvin són importants a l’hora d’obtenir aquesta certificació. Bendito comenta que totes aquestes especificacions ja les tenien a Morvedra Nou abans que es creés la marca d’hotel Starlight. D’aquí que els hagi estat “fàcil” obtenir la certificació.
En el que sí que han hagut de fer feina és en la branca de crear experiències per escampar els valors de la Declaració de la Palma, en Defensa del Cel Nocturn i el Dret a la Llum de les Estrelles. Aquesta declaració, signada l’any 2007, és la base sobre la qual treballa la Fundació Starlight. I és el germen de distincions com la de Destinació i Reserva Starlight, per les quals Menorca va ser reconeguda l’any passat. “El fet de ser a una illa que és destinació i reserva, ja ens fa estar a tots compromesos amb la qualitat del cel nocturn. Però, a més, en el nostre cas, s’alinea amb els valors de conservació del nostre entorn que sempre ens ha caracteritzat”, comenta la directora de Morvedra Nou.
Les activitats Starlight a Morvedra
A banda de complir amb els requisits lumínics, obtenir el certificat exigeix que es facin activitats relacionades amb la divulgació i el coneixement del cel nocturn. I a Morvedra Nou ho tenen molt bé per observar la bòveda celestial. “Les observacions les fem a una era que hem recuperat i que està una mica més amunt que la resta del terreny. De manera que no hi ha ni arbres ni turons que impedeixen la visibilitat total del cel. Miris on miris, només veus estrelles”. I quines estrelles. Com tothom a l’inici de la temporada turística tan atípica que hem passat, na Victòria no tenia molt clar si aquest tipus d’activitat atraurien els clients. “Però des del primer dia ja vam veure que seria una experiència que hauríem de repetir, perquè tothom en va sortir encantat”. L’experiència Starlight a Morvedra Nou ha consistit en un sopar romàntic per parelles a la terrassa de l’hotel, amb un menú de producte local i inspirat en l’observació del cel que vindria després. “En acabar el sopar, na Isabel Martín, la guia Starlight que ens ha acompanyat, entrava a la terrassa per convidar als assistents a seguir-la. I llavors començava el moment màgic en què els clients es miraven una mica estranyats, tot seguint les passes de na Isabel pel camí d’espelmes fins a l’era. Allà, era ella qui els hi feia l’explicació de l’espectacle que tenien al davant, d’una forma fàcil i entenedora, perquè vam creure que fer explicacions molt tècniques no era adient. Ha estat una activitat molt participativa, on cada parella ha pogut gaudir d’estar estirats a terra, amb uns coixins -i una manta en els darrers dies d’estiu- i observar la bòveda celestial. Hem acompanyat l’explicació amb una infusió de camamil·la de la finca”.
Una experiència que havia de ser d’un dia d’observació de les Persèides, s’ha allargat fins a la tardor, quan també han observat la pluja de les Dracònides. “I potser organitzarem també una observació de les Leònides, a mitjans de novembre”, comenta Bendito. A pesar d’haver tancat ja l’establiment hoteler, la directora creu que aquest tipus d’activitats causen tal fascinació que és un dels elements desestacionalitzadors més potents. “A més, és una activitat que és senzilla d’organitzar, i de la qual els participants en queden fascinats”. Per ara, les experiències Starlight en parella han quedat immortalitzades en les fotografies que ha fet Ramon Silvela, membre del Foto club del Cercle Artístic. “El record que les parelles s’han pogut endur, a més d’una experiència que no es troba per tot, és una imatge d’ells amb el cel nocturn de Menorca. Alguns, fins i tot, han tingut la sort de quedar retratats mentre una Persèida passava per damunt seu”. Qui sap, potser, si concedint algun desig de tornar a Menorca.