El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han entregat, aquest dijous, els distintius ambientals EMAS als establiments, empreses i serveis que han renovat la certificació en aquest sistema europeu de gestió ambiental.
El distintiu EMAS, acrònim d’Eco-Management and Audit Scheme (Sistema de Gestió i Auditoria Ambientals), s’entrega a aquelles empreses i organitzacions que s’inscriuen o es renoven, de manera voluntària, en el sistema de gestió ambiental basat en el Reglament de la Comissió Europea 1221/2009.
Enguany s’han entregat 19 plaques que corresponen a 19 centres (de 9 empreses o entitats distintes) tots ells ubicats a les Illes Balears.
Renoven o obtenen aquesta distinció les entitats següents:
– Activitats generals d’administració pública: Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, per la gestió integral de platges.
– Activitats de cafeteria i vending: Riutort Hoteleria Vending – Cafeteria The Guinness House
– Explotació d’instal·lacions a ports esportius: Iniciatives Portuàries Mirall de Mar, S.L. (Marina Port de Mallorca)
– Hotels, allotjaments i similars: Viladot Iraola, S.A. (Hotel y apartamentos Leman) i Zafiro Hotels (Aparthotel Zafiro Palmanova, Aparthotel Zafiro Can Picafort, Aparthotel Zafiro Mallorca, Aparthotel Zafiro Menorca, Aparthotel Zafiro Bahía, Aparthotel Zafiro Tropic, Aparthotel Zafiro Ccala Mesquida, Hotel Zafiro Rey Don Jaime, Hotel Zafiro Palace Palmanova i Hotel Zafiro Palace Alcúdia)
– Neteja general d’edificis: Contractació Integral de Serveis de Neteja, S.A. (CISNSA)
– Recollida de residus no perillosos, altres activitats de neteja i activitats de jardineria: Melchor Mascaró, S.A. (Àrea de Serveis).
– Transport de viatgers per carretera: Bus Nort Balear S.L. i Autocares Mallorca S.L.
Mir ha donat l’enhorabona a tots els distingits i els ha agraït «l’esforç i la implicació per implantar la qualitat ambiental, la millora del comportament ambiental, la participació i transparència, d’acord amb el sistema de gestió ambiental europeu EMAS».
Sansó, per la seva banda, ha volgut agrair també l’esforç i la implicació de totes les empreses i ha valorat positivament la voluntat per mantenir els estàndards de qualitat, sostenibilitat i bones pràctiques ambientals.
La Direcció General de Residus i Educació Ambiental, a través del programa ECOTUR, és l’encarregada de promoure la implantació voluntària d’aquest instrument a les organitzacions públiques i privades de les Illes Balears.
El Reglament europeu EMAS defineix un esquema de gestió i auditoria ambientals obert a qualsevol tipus d’organització en l’àmbit internacional i independentment de la seva activitat.
El model de sistema de gestió ambiental d’aquest Reglament està basat en la norma ISO 14001 i proposa una sistemàtica eficaç per ajudar les organitzacions a gestionar i millorar de manera contínua l’acompliment ambiental. No obstant això, EMAS conté requisits propis que el converteixen en un model d’excel·lència per a la gestió ambiental.
En aquest sentit, el conseller n’ha destacat els aspectes següents:
• Obliga a establir uns indicadors de comportament ambiental per analitzar i mesurar l’ús eficient dels recursos des d’una perspectiva de cicle de vida i un pensament basat en risc.
• Permet, no només assegurar el compliment legal, sinó anticipar-se a l’aprovació de nous requisits de caràcter ambiental, la qual cosa contribueix a minimitzar riscs des d’un enfocament preventiu i a identificar noves oportunitats de negoci.
• Requereix obligatòriament la implicació dels empleats, fent-los conscients de la importància de la seva participació en el sistema de gestió.
• La Declaració Ambiental validada per un verificador independent i acreditat és una eina de comunicació potent que ajuda l’organització a fer valer l’esforç derivat de la implantació d’un sistema de gestió ambiental. A més a més, comporta un exercici de transparència que és reconegut per totes les parts interessades, incloses les administracions públiques.
• Suposa un motor per a la innovació, atès que promou la millora contínua, tot obligant l’organització a investigar nous objectius de reducció de consums, canvis en els processos o recerca de materials menys contaminants.
S’han entregat, a més, el distintiu Etiqueta Ecològica Europea, d’acord amb el Reglament (CE) núm 66/2010 del Parlament Europeu i del Consell, a tres empreses ubicades a les Illes Balears:
– Industrias Argui, S.A. (5 llicències de productes de neteja)
– Es Rivetó Hotels, A.I.E. (Sunwing Resort Bouganvilla)
– Turye, S.A. (Es Bauló Petit Hotel)