Els dies 27 i 28 de novembre tornen les Jornades d’Educació Infantil organitzades pel Consell Insular a través del SAEI i amb la col·laboració de l’EAP.
La principal novetat d’aquesta edició serà el seu format virtual per ajustar-nos a la situació ocasionada per la COVID-19. Les persones que s’inscriguin podran participar de les jornades en un format no presencial a partir d’un enllaç que facilitarà l’organització i que els permetrà interactuar amb les i els ponents i fer les seves aportacions.
Sobre la temàtica triada per aquesta ocasió i sota el títol Fer de Mestra; Ser i Estar a l’aula d’Infantil, les Jornades volen ser una convidada per a reflexionar sobre la nostra manera d’acompanyar als infants, d’acollir a les seves famílies formant part d’un equip humà. Una reflexió més necessària que mai en les circumstàncies actuals i en temps d’incertesa on cal posar en valor allò essencial del que suposa ser i estar a l’aula d’infantil.
Promoure una reflexió que ens apropi a trobar el sentit educatiu de l’educació, com diu Arnaiz (2020) les i els mestres som responsables de fer present l’educació en el teixit social, aportant models educatius. El paper de la mestra és acompanyar, acollir, ajudar a emparaular, ajudar a resoldre, ser part de l’ambient facilitador de l’infant, no dirigir.
Com a mestres en aquestes edats primerenques ens hem d’empoderar, sentir-nos competents i confiar amb les nostres capacitats per acompanyar en temps d’incertesa i tenir eines sobre com nosaltres mateixes la podem gestionar.
A tal fi, amb l’organització d’aquestes Jornades es pretén oferir un lloc on compartir i obrir un espai de diàleg dintre dels equips educatius que també doni cabuda a la cura de l’equip.
Programa
Divendres 27 de novembre
16.30h Obertura i presentació de les Jornades a càrrec de Josep Juaneda, Director Insular d’Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca.
16.45h “El oficio del maestro/a es aprender” Com ser mestres dels més petits de cada casa? Quines escoles preparar per ells? Serà millor professional una mestra que ensenya els colors i les formes, o una mestra que cante i jugue amb els xiquets que té al seu càrrec? a càrrec de Mari Carmen Díez.
Maestra y psicopedagoga, especialista en educació infantil. .
18.00 h “Tu també et necessites: el regal de ser mestres sense perdre’ns” a càrrec de Betlem Gomila. Psicoterapeuta i coach.
Dissabte 28 de novembre
9.30h “”Reflexions i conversa amb dues mestres “de cor” a càrrec de Carme Serres i Lonia Juaneda. Mestres d’Educació Infantil de Menorca amb més de trenta anys de trajectòria professional.
10.45h “Si tenen uns bons pares, per a què volen una bona mestra?” Per què les vides dels infants no són iguals quan tenen l’oportunitat de conviure amb una o un professional de l’educació, en els primers anys de la seva vida, a càrrec de Jaume Funes. Educador i psicòleg. Autor de llibres com ara “El lugar de la infància”
12.00h Cloenda a càrrec de Miquel Àngel Maria Ballester, conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca.