Finca es Rafal, Mallorca

Un 14 % de la gent major de 65 anys pren 10 o més fàrmacs de manera crònica. El 68 % de les prescripcions dels pacients crònics complexos són potencialment inapropiades

Segons dades del Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques de la Conselleria de Salut, a les Illes Balears un 14 % de la gent major de 65 anys pren 10 o més fàrmacs de manera crònica. La polimedicació suposa més risc d’ús de medicacions inadequades, de falta d’adherència al tractament, d’aparició de reaccions adverses, de duplicitats i d’interaccions entre principis actius i, en conseqüència, més risc de fracassos terapèutics, d’intoxicacions i també d’un augment d’ingressos hospitalaris i de caigudes.

A Menorca, un estudi elaborat per la farmacèutica Carla Liñana com a membre de la Unitat d’Atenció a la Cronicitat de l’Àrea de Salut indica que el 68 % de les prescripcions dels pacients crònics complexos són potencialment inapropiades i necessiten ser revisades. El treball s’ha fet amb una mostra de 133 pacients d’una mitjana de 81 anys, corresponents a dos grups diferents:

  • 83 residents de centres geriàtrics de Menorca que s’ajustaven al perfil de l’estudi (majors de 65 anys i amb més de 10 fàrmacs prescrits) i que prenen de mitjana 12 fàrmacs al dia.
  • 50 pacients crònics complexos ambulatoris als quals se’ls hi ha sol·licitat una revisió del tractament i que tenen prescrits 18 medicaments al dia, de mitjana.

En total, Liñana va revisar 1.918 tractaments i va fer recomanacions farmacoterapèutiques per introduir canvis en 1.304 d’aquests tractaments (el 68 %) per garantir la seguretat de cada medicament i adaptar-los a l’estat de salut de cada pacient. En un 30 % dels casos, es van detectar interaccions entre els principis actius; en un 10%, fàrmacs contraindicats; en un 7 %, presa de medicaments sense diagnòstic associat; en un 6,5 %, la necessitat d’ajustar dosis, entre d’altres recomanacions.

Segons explica Carla Liñana, el fet que aquests tipus de pacients presentin patologies múltiples i siguin atesos per diferents especialistes, a més dels seus respectius metges de família, provoca que es donin situacions indesitjades per a la seva salut. Des de la Unitat d’Atenció de la Cronicitat es treballa per evitar-les. La incorporació de la figura d’un farmacèutic en aquest equip, format per una metgessa geriatra, cinc infermeres gestores de casos i una treballadora social, ha permès cobrir una carència al voltant dels tractaments farmacològics dels pacients crònics complexos. Això ha tingut lloc en el marc del programa global que ofereix una atenció integral a un col·lectiu d’uns 3.000 pacients crònics complexos o avançats, de més de 75 anys, amb dues o més patologies cròniques i amb una situació de fragilitat física o social.

Premi de la Societat Valenciana de Farmàcia Hospitalària

L’estudi de Carla Liñana ha estat reconegut amb el premi Ruta de la Excelencia Levante que organitza la Societat de Farmàcia Hospitalària de Valencia (SVFH), dirigit als serveis de farmàcia de les comunitats de València, Múrcia i les Illes Balears. El treball de l’equip multidisciplinari d’atenció a la cronicitat de Menorca ha quedat en primera posició dels quatre projectes seleccionats pel Comitè Científic d’aquesta convocatòria, que té per objectiu reconèixer l’excel·lència dels projectes que aportin més valor i experiència en l’àmbit assistencial, la docència o investigació en base a uns criteris públics de puntuació.

Un equip de rodatge es va desplaçar el passat dia 1 de desembre a l’Hospital Mateu Orfila per recollir imatges i el testimoni de com treballa el Servei de Farmàcia i l’equip de cronicitat per editar un reportatge que s’emetrà durant la jornada virtual de presentació i lliurament dels premis, prevista per aquest mes de desembre.

Els tres projectes que també han rebut premi en aquesta edició de la Ruta de la Excelencia Levante corresponen a projectes dels serveis de farmàcia de l’Hospital General Universitari d’Alacant; de l’Hospital Universitari Dr. Peset (València), i de l’Hospital Universitario Los Arcos del Mar Menor (Múrcia).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.