El Govern presenta el dispositiu de control sanitari en ports i aeroports de les Illes Balears, en què participaran 215 persones Comença aquest diumenge dia 20 i es perllongarà mentre duri l’estat d’alarma als passatgers que arribin d’altres comunitats autònomes

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha presentat el dispositiu de control sanitari en els ports i aeroports als passatgers que arribin d’altres comunitats autònomes amb una incidència acumulada superior a 150 casos de Covid19 per cada 100.000 habitants. El dispositiu començarà aquest diumenge i es perllongarà mentre duri l’estat d’alarma.

El Govern assumeix el desplegament d’aquest dispositiu després d’haver assolit el compromís de l’Estat per reforçar els controls sanitaris en els ports i aeroports de les Illes Balears com a mesura de la contenció de la COVID-19. “Aquesta malaltia ens obliga a fer esforços i sacrificis continuats, individuals i col·lectius. No podem relaxar-nos. El virus continua entre nosaltres, contagiant d’una manera molt ràpida i matant”, ha recordat Armengol, referint-se a la importància de frenar l’avançament del virus en “una situació una altra vegada complicada i sobretot quan ens apropam a unes dates que hi poden afegir més complicació, com són les festes de Nadal”. Per aquest motiu, ha recalcat que els controls reforcen les mesures de seguretat “per protegir millor de l’amenaça del virus la nostra població i oferir la màxima protecció entorn de la mobilitat”.

La consellera Gómez ha explicat que els controls d’arribada de passatgers estaran ubicats a la terminal d’arribades de ports i aeroports i que els formen un contingent d’aproximadament 215 persones, de les quals 189 són tècnics sanitaris contractats pel Servei de Salut i 26 són professionals sanitaris de la Creu Roja. En concret, i per illes, hi haurà 115 persones a Mallorca, 49 a Eivissa, 44 a Menorca i 7 a Formentera.

Tots els passatgers amb destinació final a les Illes Balears procedents de Ceuta, Melilla o una comunitat autònoma espanyola amb una incidència acumulada de la COVID-19 durant catorze dies superior a 150 casos per cada 100.000 habitants, a partir del 20 de desembre hauran d’emplenar un formulari de control sanitari que hauran de presentar al punt d’entrada a les Illes Balears. El formulari està disponible a la web www.ibsalut.es/viatjar-a-balears i, una vegada omplert, generarà un codi QR, que s’ha de presentar en el control sanitari. Aquest formulari inclou les dades del passatger, la informació sanitària i el motiu del viatge.

Per determinar quines són aquestes comunitats autònomes, es prendran com a referència les dades oficials que publica periòdicament el Ministeri de Sanitat. Aquesta relació de comunitats autònomes es revisarà cada quinze dies i es publicarà a la pàgina web del Govern.

La normativa s’articula mitjançant un decret de la presidenta i una resolució de la consellera de Salut i Consum i distingeix tres grups de passatgers: passatgers amb motiu no justificat, visitants que arriben a les Illes Balears per un motiu justificat i residents. Els passatgers amb motiu no justificat que no presentin una prova PCR o TMA negativa al control sanitari s’exposen a una multa de fins a 3.000 €, i a més, hauran de fer-se un test d’antígens a l’aeroport.

Pel que fa als passatgers que arriben amb un motiu justificat hauran d’omplir el formulari de control sanitari explicant els motius del viatge i presentar una PCR amb resultat negatiu feta en les 72 hores prèvies a la seva arribada, una cita per fer-se la prova a l’arribada a la covid express o sotmetre-se’n a una prova d’antígens en arribar a l’aeroport o al port. Si no ho fan així, hauran de sotmetre a una quarantena de 10 dies.

En el cas dels residents, les condicions de viatge són les marcades per a passatgers amb motiu justificat, però se’ls facilitarà fer-se la prova PCR o TMA en origen de manera gratuïta perquè la seva arribada a les illes sigui més senzilla i per evitar aglomeracions als punts d’arribada. El cost de la prova ho assumirà el Govern, que ha assolit acords amb 220 laboratoris repartits en 17 comunitats autònomes.

No s’hauran de fer la prova els residents que hagin sortit de les Illes Balears 72 hores abans de la seva tornada, els transportistes de mercaderies i les tripulacions de vaixells i avions, ni els viatgers relacionats amb competicions esportives federades. Tampoc els nins menors de sis anys.

Cribratges poblacionals

Per altra banda, la presidenta també ha explicat durant la compareixença l’estratègia de cribatges poblacionals que està fent el Govern per tal de frenar la propagació del virus. Ha avançat que la propera setmana començaran cribatges amb tests d’antígens al municipi d’Inca, de dilluns 21 a dia 28, inclosos els festius. Armengol ha remarcat que aquestes proves massives es fan “sempre que ho recomanin els experts sanitaris” i “només en aquells municipis, pobles o barriades que compleixin els criteris tècnics que garanteixin l’efectivitat d’aquests tests”, és a dir, en poblacions que tenguin una incidència molt elevada del virus, amb una capacitat reproductiva elevada i no s’hagin pogut detectar brots de contagis. “És l’estratègia que hem seguit en municipis com sa Pobla i serà l’estratègia que seguirem en endavant”, ha recordat.

Vacunació

De forma paral·lela, Armengol ha destacat que el Govern ja té preparada tota l’estratègia i el dispositiu per a la campanya de vacunació de la COVID-19, que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat avui que començarà a Espanya el dia 27 de desembre.

Balears rebrà 120.000 dosis assignades de la vacuna elaborada per Pfizer, i la presidenta ha recordat que durant el primer trimestre de l’any es vacunarà la gent gran i dependent, així com personal sanitari i sociosanitari. El Govern s’ha preparat per rebre les dosis amb la compra de quinze ultracongeladors per conservar la vacuna a la temperatura requerida i de quinze congeladors més, i ja es disposa de tot el material informatiu per als sanitaris que l’hauran d’administrar.

“La vacunació no és cap cursa. No és important arribar els primers, sinó arribar-hi segurs”, ha puntualitzat Armengol, i ha subratllat que “és important no posar en risc aquells que poden ser més vulnerables”, així com “no baixar la guàrdia” i tenir en compte que entre la primera i la segona dosis la gent encara es pot contagiar, perquè no queda protegida fins a deu dies després de la segona, així com que el primer grup vacunat serà reduït en relació amb el gruix de població de les Illes Balears. “Hem de seguir les mesures de control absolut entre tots nosaltres”, ha sentenciat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.