Salut iniciarà demà de manera paral·lela a Mallorca, Menorca i Eivissa la vacunació contra la COVID-19. Així ho ha decidit l’equip coordinador de la vacunació una vegada el Ministeri de Salut i Consum ha informat a primera hora del dematí que els enviaments prevists de la vacuna de Pfizer / BioNtech arribaran avui migdia a Mallorca. Segons ha informat el Ministeri, els avions transporten les més de 350.000 dosis que s’havien d’haver lliurat ahir dilluns, però que es van retardar per un problema logístic de la companyia.
Aquest primer enviament constarà de 5.850 dosis, de les quals 975 aniran a Menorca i 975 a Eivissa. La companyia Pfizer subministrarà setmanalment el mateix nombre de dosis fins a arribar a les 73.123 vacunes en el primer trimestre de l’any. Serà el Servei de Salut, mitjançant les aeronaus del SAMU 061, el que portarà les caixes de vacunes refrigerades a Menorca i Eivissa per poder començar demà la vacunació a les tres illes.
Així doncs, demà s’iniciarà la vacunació massiva a les residències. En total, està previst que es durà a terme a 25 de les 57 residències de les illes: 17 a Mallorca 17; 7 a Menorca i 1 a Eivissa. Aquest retard d’un dia en l’inici de la vacunació no afectarà el calendari de vacunació general, atès que entre la primera i la segona dosi han de transcórrer tres setmanes. A Mallorca demà es vacunaran 1.063 usuaris i 643 professionals; a Menorca, 275 usuaris i 265 professionals, i a Eivissa, 979 residents i 25 professionals.
La vacunació contra la COVID-19 es va iniciar de manera simbòlica el passat diumenge a la residència Oms – Sant Miquel de Palma, on es van vacunar 73 usuaris i 172 professionals.
El Servei de Salut ha format un total de 150 professionals d’atenció primària i del Servei de Prevenció i Riscs Laborals del Servei de Salut per dur a terme la vacunació a totes les illes. En total, dins el primer trimestre de l’any, s’espera vacunar 60.000 persones dels col·lectius més vulnerables o exposats. S’administraran dues dosis per persona amb un període de diferència de tres setmanes.
Es preveu que les primeres persones a vacunar-se siguin les més vulnerables, com ara els usuaris de les residències de gent gran i els professionals que hi fan feina. Després es vacunarà els sanitaris dels serveis d’atenció a pacients amb COVID-19.
Els equips de vacunació d’atenció primària es desplaçaran almenys en dues ocasions per vacunar tant usuaris com professionals. Cada persona vacunada rebrà un justificant de vacunació en el qual constarà la dosi, la data, el lot i la data de la segona dosi, així com una referència al portal NotificaRAM per declarar possibles efectes adversos.
La priorització de residències es basarà principalment en l’absència d’un brot actiu, com també en l’historial de brots, i es començarà preferiblement per les residències a les quals menys persones hagin passat la malaltia i, per tant, no hagin generat anticossos. La priorització està marcada també per altres criteris, com ara la nul·la o baixa capacitat per gestionar el brot, sumat a residències grans amb grans dependents i sense nivell d’immunitat. Es calcula que en dues setmanes la primera dosi de vacuna en residències podria estar completada en la major part.
La vacunació dels treballadors sanitaris que el Ministeri ha definit com de primera línia es durà a terme de manera simultània en el Servei de Salut i en els àmbits concertat i privat. Els treballadors del Servei seran vacunats pel Servei de Prevenció de Riscs Laborals, mentre que els de l’àmbit concertat i privat seran vacunats per equips d’atenció primària a punts específics.
En total, la vacunació d’usuaris i professionals de residències inclou una població d’aproximadament 12.000 persones. La resta de professionals sanitaris comprendrà aproximadament 20.000 persones més.
La vacuna serà traslladada a les diferents illes en caixes ja refrigerades a una temperatura de -80⁰C. Aquestes caixes refrigerades tenen un període de descongelació d’aproximadament sis hores. Les vacunes arriben agrupades en vials, cadascun dels quals té cinc dosis.
Cal recordar que el Servei de Salut ha invertit 229.022 € en l’adquisició de 15 ultracongeladors que permetran mantenir les vacunes a -86⁰C i que aniran destinats a hospitals i centres de salut: a Mallorca, 10; a Menorca, 2, i a Eivissa i Formentera, 3. A més, s’han comprat 15 congeladors de -20⁰C per un valor de 53.468 € i ja es disposa del material fungible per carregar i administrar un milió de dosis.