La Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases descarta que la variant anglesa de la COVID-19 —el llinatge B.1.1.7— sigui la causant de l’increment de casos registrats durant aquest mes de desembre. Tot i que cal esperar la detecció puntual d’aquesta variant en els pròxims dies, ja que hi ha diversos casos sospitosos, no sembla que estigui jugant un paper rellevant en l’epidemiologia de la COVID-19 a les Illes Balears fins aquest moment.
És una de les conclusions a la qual s’ha arribat després de seqüenciar les mostres de devers quatre-cents pacients diagnosticats de COVID-19 a les Illes Balears, entre els mesos de març i desembre d’enguany. Aquests pacients suposen una representació aleatòria del conjunt de les Illes Balears al llarg de la pandèmia.
Durant la primera onada de la pandèmia per SARS-CoV-2, s’ha observat la circulació d’una alta diversitat de llinatges a les Illes Balears amb tendències semblants a les observades en el conjunt del país. No obstant això, el percentatge de soques pertanyents a llinatges A —descendents directes de les variants detectades originalment a la Xina— va ser notablement inferior.
L’estat d’alarma i el tancament de fronteres va aconseguir disminuir la diversitat de llinatges en circulació, no es detectaren soques pertanyents a llinatges A després d’aquest període i s’observà un predomini de llinatge B.1.
Des de final de juny, el llinatge majoritari a les Illes Balears és el B.1.177, que és el principal causant de la segona onada el mes d’agost, de la mateixa manera que va passar a la resta d’Europa. Així mateix, l’anàlisi de les mostres del mes de desembre —prop d’un centenar fins el dia 23— mostren un clar predomini del llinatge B.1.177, que és el responsable del 63 per cent dels casos analitzats.
No s’ha confirmat cap cas del llinatge B.1.1.7 (variant anglesa) entre les mostres analitzades fins ara.
Actualment, els estudis de seqüenciació genòmica continuen, s’ha inclòs un major nombre de casos i l’anàlisi dels casos detectats en el període corresponent a les festes de Nadal.
Els estudis realitzats a la Unitat de Genòmica Microbiana del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases són possibles gràcies a la inversió en equipaments (seqüenciador) efectuada pel Servei de Salut.
El Servei de Microbiologia forma part del Consorci SeqCovid, coordinat per la Fundació per al foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica en la Comunitat Valenciana (FISABIO), que té com a objectiu el seguiment epidemiològic per seqüenciació de la SARS-CoV-2 a escala nacional.