La consellera de Salut visita el dispositiu del cribratge que es fa a la Zona Bàsica de Salut de Son Serra-La Vileta Més de 27.000 persones estan cridades a participar segons el dia que els pertoqui pel seu lloc de residència

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, acompanyada del batle de Palma, José Hila, ha visitat avui el dispositiu del cribratge amb proves d’antígens que des d’avui du a terme el Servei de Salut de les Illes Balears per detectar i contenir la transmissió de la COVID-19 a la Zona Bàsica de Salut de Son Serra-La Vileta. Més de 27.000 persones estan cridades a participar segons el dia que els pertoqui pel seu lloc de residència.

La consellera ha agraït l’esforç de tots els professionals que fan feina per poder dur a terme aquestes proves que permeten tallar cadenes de contagi causades, en bona part, per persones asimptomàtiques. També ha reconegut el compromís dels més de 30.000 participants en aquestes proves, que han permès situar les Illes Balears com la comunitat que proporcionalment més proves diagnòstiques realitza de tot l’Estat: 3.171 test setmanals per cada 100.000 habitants segons la darrera actualització del Ministeri de Sanitat.

La Zona Bàsica de Salut de Son Serra-La Vileta és una de les que major incidència presenta ara mateix de totes les Illes Balears. En els darrers 14 dies, segons les dades obtingudes a través de proves de detecció d’infecció activa sense depurar, s’han diagnosticat 261 casos, el que suposa una incidència de 922,75 casos per cada 100.000 habitants. La taxa de positivitat mitjana de la darrera setmana es situa en l’11,92%, que pràcticament quadruplica la recomanada per les autoritats sanitàries.

La zona s’ha dividit en dos àmbits: un cribratge es farà als barris de Son Roca i Son Ximelis i l’altra, a la resta de la zona bàsica, és a dir, als barris de Son Xigala, Son Serra-La Vileta, Los Almendros-Son Pacs, Son Flor, Son Peretó, Son Rapinya, Son Vida i Son Anglada. Queda establert de la següent manera:

  • Barris de Son Roca i Son Ximelis: el cribratge es fa al CEIP Anselm Turmeda (c/ del Cap Blanc, 15) durant tres dies: comença avui, 3 de gener i acabarà el 5 de gener. L’horari és de 9 a 18 hores. Avui hi han d’anar els residents a Son Ximelis; demà dia 4, els de Son Roca i dia 5, els d’ambdós barris que no hagin acudit els dies anteriors.
  • Resta de la zona bàsica: el filtratge es farà al poliesportiu de Son Cotoner (c/ Joan Gris, 2). Hi podran anar els residents que tinguin com a centre de salut de referència el de Son Serra-La Vileta. Es farà durant tres dies, a partir de dia 7 a les 12.00 hores, fins el 9 de gener.

Els participants han de ser majors de 16 anys. No cal cita prèvia, però sí que han de dur el DNI.

 

Més de 30.000 persones cribrades a les Balears

En total, des d’inicis del mes de desembre, la conselleria de Salut i Consum, en col·laboració amb cada ajuntament, ha duit a terme 8 cribratges poblacionals amb test d’antígens. En total, s’han dut a terme 31.520 proves i s’han localitzat 241 positius.

Fins ara, el cribratge més nombrós ha estat el que s’ha duit a terme a Inca, en què,han participat 9.638 persones i s’han localitzat 74 positius, que han pogut ser aïllats per tallar les cadenes de transmissió. En el que es va dur a terme a sa Pobla (el primer amb tests d’antígens) es feren 5.852 proves en 5 dies, amb 53 casos confirmats. En el cas de Sóller s’han fet 5.119 proves d’antígens, 14 de les quals amb resultat positiu. A Muro varen participar en el cribratge 3.253 persones i 12 varen ser diagnosticades amb coronavirus. A Lloseta es feren 2.846 proves en tres dies, amb 12 positius, i a Alaior es varen dur a terme 1.669 tests d’antígens i 1 va ser positiu. El darrer fet fins ara ha estat el de la Zona Bàsica de Salut d’Es Rafal nou la passada setmana, en el qual es varen fer 3.143 proves i es va diagnosticar 51casos positius

 

Cribratges amb test d’antígens sota criteris tècnics

Els tests d’antígens són assaigs immunològics que detecten la presència d’un antigen viral específic, en aquest cas del virus SARS-Cov-2, la qual cosa implica la presència d’infecció activa en aquest organisme. Actualment, estan autoritzats per fer-se en mostres de frotis nasals o nasofaringis.

Els cribratges poblacionals són una mesura complementària en la lluita contra la COVID-19, sempre que es duguin a terme a poblacions que compleixin criteris epidemiològics d’elegibilitat, definits tècnicament (inclosos, entre d’altres, una elevada prevalença de la malaltia, l’existència de transmissió comunitària, característiques de la població, identificació d’una població diana, etc.), s’aconsegueixi una elevada participació de la població diana i vagin acompanyats de restriccions i mesures de prevenció i contenció de la transmissió del virus.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.