El conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Miquel Àngel Maria, el director de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB), Pablo Mielgo, i el gerent de la mateixa, Pere Malondra, han presentat un complet programa d’activitats que tindran lloc entre els dies 9 i 24 de gener. Un ampli ventall d’esdeveniments repartits entre tots els municipis de l’illa i entre els quals destaca la tornada a Menorca de l’OSIB amb la proposta “Una nit de musical”, juntament amb l’actriu i cantant Àngels Gonyalons. Serà dia 17 de gener, a les 20.30 h, al Teatre Principal de Maó. Enguany el concert de la Diada el Consell posa a disposició del públic un total de 232 localitats (per complir amb la normativa de restriccions per mor de la Covid-19). El conseller Miquel Àngel Maria ha explicat que “com que no hi podrà accedir tothom que vulgui, enguany, de manera excepcional, farem un sorteig”.
D’aquesta manera, tothom que hi estigui interessat, major de 16 anys, ha d’escriure un missatge de correu electrònic a l’adreça comunicats.cultura@cime.es, a partir d’avui dia 4 i fins dia 10 de gener. Les persones quedaran registrades, amb un nombre de participació. Llavors amb la col·laboració de SILME es durà a terme un sorteig, que tindrà lloc dia 13 a les 12 hores, a través d’un sistema automàtic. El límit de participació és d’un email per persona. A cada guanyador se li assignaran 2 entrades fins a completar l’aforament disponible de 232 entrades. El concert de la Diada també serà emès en directe a través del canal de Youtube del Consell.
Com cada any, els dos actes centrals de la Diada del Poble de Menorca són l’Acte institucional del 17 de gener, i l’esmentat concert de la Diada.
En aquest sentit, un dels canvis més importants respecte als anys anteriors correspon al tradicional Ple extraordinari de la Diada que sempre s’ha celebrat a la seu del Consell Insular, però que enguany se substitueix per un acte institucional que tindrà lloc a les 17 hores al Teatre des Born de Ciutadella. “La raó del canvi és que la sala de plens del Consell, per la reducció d’aforament no pot tenir públic, i aprofitam l’ocasió per traslladar l’acte, que no serà un Ple, però tindrà un format semblant, al renovat Teatre des Born, també com a felicitació al poble de Ciutadella i al seu ajuntament per haver culminat la recuperació d’aquest emblemàtic espai cultural”, ha explicat el conseller.
En aquest acte institucional, la conferència anirà a càrrec dels doctors Ildefonso Hernández i Maties Torrent, prou coneguts de tothom, i com agraïment a les seves aportacions i pautes en el marc de la incertesa de la pandèmia que vivim. La seva conferència duu per títol “Societat menorquina i COVID-19: què hem après”.
Aquest acte institucional, a més del discurs de la Presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, també inclourà un moment d’homenatge als serveis essencials a la ciutadania de Menorca per la seva tasca durant la Covid-19.
Aquest acte institucional també serà emès en directe a través del canal de Youtube del Consell.
El dissenyador i artista ciutadellenc Sergi Bernhardt ha estat enguany l’autor del programa de la Diada on ha representat a la portada la coneguda capella de Sant Sebastià del Llatzeret. “Volíem que en aquest any en què la salut pública és la clau que marca les nostres vides, el programa de la Diada mostràs la icona de la salut pública a Menorca des de fa dos segles, com és el Llatzeret, construït com instal·lació sanitària, i reconvertit avui en espai formatiu i cultural”, ha destacat Miquel Àngel Maria.
La novetat d’enguany pel que fa al programa és que, per primera vegada, no s’editarà en paper. Per raons d’estalvi econòmic i de restringir la mobilitat, el Consell ha optat per dissenyar-lo igualment però fer-lo circular només en format digital. A partir d’avui mateix, el programa complet es podrà consultar per internet a l’agenda cultural Menorca Illa de Cultura: agenda.menorca.es, al web del Consell Insular, i a les xarxes socials del Departament de Cultura. També es difondrà per whatsapp i en els mitjans de comunicació local.
El programa institucional de la Diada comença dia 9 de gener, amb l’encesa de talaiots pels drets humans, que enguany arriba a la seva tercera edició, una iniciativa del Consell Insular de Menorca a la qual es va adherir el 2019, amb la col·laboració del Fons Menorquí de Cooperació, Amnistia Internacional i Amics del Museu de Menorca. Aquesta acció col·lectiva, amb la qual es reivindica la solidaritat sense fronteres i el clam per la dignitat humana, en el context d’una Mediterrània on milers de persones moren quan intenten travessar-la a la recerca d’un futur millor, tindrà lloc a distints talaiots de Menorca, a les 13 i a les 18:15 hores. L’acte central està previst al jaciment de Torre d’en Galmés.
Un dels plats forts d’aquest programa 2021 tindrà lloc dissabte, 16 de gener, a la sala El Roser de Ciutadella, amb la inauguració de l’exposició “El Sant Antoni: 17 anys del Premi de Pintura de Menorca, 1991-2007”. Aquesta és una mostra de reconeixement a aquest important premi de pintura que va organitzar cada any Sa Nostra, i que constitueix un memorial de l’obra pictòrica d’un bon nombre d’artistes de Menorca durant els darrers anys del segle XX i principis del XXI. El comissari de la mostra és Juan Elorduy, que ha comptat amb el comissariat tècnic de Tomeu Sánchez. Aquesta exposició compta amb la col·laboració de Bankia, la Fundació Sa Nostra, el setmanari El Iris, organitzador del guardó amb Sa Nostra i el diari Menorca.
Una altra activitat que també genera molt d’interès és l’excursió de la Diada. Enguany amb una ruta al poblat de Torralba d’en Salort, amb una sortida que, com cada any, compta amb la col·laboració del GOB. Serà el diumenge 10 de gener, i per participar-hi és imprescindible la inscripció prèvia a través del web del GOB.
En el marc d’actes tradicionals, cal destacar el Glosat de la Diada i el lliurament del Premi Josep Vivó de glosa escrita. Serà divendres 15 de gener a les 20 hores al Saló Verd des Migjorn Gran.
Destacar també la presentació del primer volum de l’obra científica de Pasqual Calbó. El Consell Insular va declarar el 2017 Any Pasqual Calbó, en complir-se els 200 anys de la seva mort. Dintre de totes les activitats organitzades aquell any, n’hi havia una de molt rellevant que és l’edició dels seus tractats didàctics sobre ciència i tècnica. Aquest projecte editorial és un projecte de gran envergadura que lidera l’IME, gràcies a la feina d’Antoni Roca Rosell, Fina Salort, Joan Lluís Torres i Maria Toldrà. La presentació del primer volum tindrà lloc dia 21 de gener, a les 19 hores, al Museu de Menorca, lloc on es conserva el manuscrit original d’aquesta obra.
Finalment, pensant amb els infants i els més joves, arriba la proposta lúdica “Retorn en el Tempus”, que ha organitzat el grup Juga Cultura, com una de les activitats contractades pel Consell dins el programa de Rescat Cultural del 2020. Es tracta d’un joc participatiu i dinàmic, tipus joc de pistes, que recrea els fets de la conquesta de Menorca de 1287 per part d’Alfons III, justament l’efemèride que motiva que el 17 de gener sigui la Diada del Poble de Menorca. El joc “Retorn en el Tempus” tindrà lloc als municipis de Ferreries i Maó, i per participar-hi és imprescindible la inscripció prèvia.
El conseller Miquel Àngel Maria ha agraït a tots els ajuntaments, entitats, artistes, professionals i col·laboradors, la seva feina per poder elaborar aquest programa, que “com és evident enguany ha estat més complicat de fer. Enguany tot és diferent, però la Diada té més sentit que mai. Cada any, el 17 de gener ens convoca a tots els menorquins i menorquines a celebrar la nostra identitat com a poble, i a afirmar el compromís comú de reforçar els vincles per construir una societat cohesionada i compromesa amb el seu futur”.
Podeu consultar el programa complet en el document adjunt i a la web de l’Agenda Menorca Illa de Cultura agenda.menorca.es. Val a dir, que totes les activitats d’aquest programa poden sofrir, en qualsevol moment, canvis o cancel·lacions en aplicació de la normativa de salut pública per a la prevenció de la Covid-19.