Finca es Rafal, Mallorca

Ministres del PSOE rebutgen un ajornament electoral i aposten perquè l’apliquin mesures “més sofisticades” per votar Campo adverteix que l'ajornament seria "greu per a la democràcia" i Ábalos alerta que afectaria la netedat dels comicis

ACN Madrid .- Dos ministres socialistes del govern espanyol han advertit aquest dijous que no veurien amb bons ulls un ajornament electoral a Catalunya tal com defensen amb més o menys intensitat les grans formacions catalanes tret del PSC. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha advertit que un endarreriment dels comicis seria “greu per a la democràcia”, mentre que el de Transports –i secretari d’Organització del PSOE-, José Luis Ábalos, ha apuntat que afectaria a la netedat de les eleccions. Ábalos ha emplaçat el Govern a implementar mesures “més sofisticades” per celebrar els comicis amb les màximes garanties sanitàries.

Les formacions catalanes es reuneixen aquest divendres per decidir sobre aquesta qüestió amb els informes sanitaris que apunten que la pandèmia es trobarà en un punt àlgid a l’entorn de la data de la cita a les urnes.

El possible ajornament topa amb l’oposició de la part socialista de l’executiu, malgrat que ni Campo ni Ábalos s’han pronunciat sobre si veurien convenient que la qüestió acabi a mans de la Junta Electoral Central (JEC) o dels tribunals en cas de recurs. Sobre aquesta qüestió Campo s’ha limitat a dir que existeixen “mecanismes d’impugnació” pera qualsevol actuació.

Els dos ministres s’han centrat a advertir dels efectes que tindria sobre la qualitat del procés democràtic. Campo, a TVE, ha alertat que seria “greu per a la democràcia” i ha demanat “responsabilitat als partits” en una qüestió que al seu entendre no està contemplada a la llei electoral.

Ábalos ha anat en la mateixa direcció en una entrevista a La Sexta on ha recordat que els processos electorals “són consubstancials al sentit de la democràcia”, i “no hi pot haver vacil·lacions o reconsideracions sobre les convocatòries electorals, perquè en definitiva acaben afectant a la netedat dels processos electorals i a garantir que tots els partits que concorren tenen les mateixes oportunitats”.

A més, segons Ábalos, encara que hi pugui haver raons fonamentades per la pandèmia per endarrerir el procés “tampoc ningú ens assegura que estiguem millor o pitjor” si s’endarrereixen, perquè “la pandèmia està oscil·lant clarament”.

“Crec que cal anar amb molt de compte, perquè sinó les regles de joc ja no són iguals, i sobretot si queden a criteri d’un govern que ha de ser garant dels processos electorals i per tant no ens sembla bé que es vagin fent reconsideracions”.

En aquest sentit, Ábalos ha recordat que com en altres processos electorals com els de Galícia, Euskadi i els Estats Units “es poden plantejar elements que garanteixin les qüestions sanitàries”.

“Es tracta d’intensificar el vot per correu, d’implantar mesures de seguretat a l’hora d’exercir el vot. Les coses es poden fer en un context de pandèmia introduint mesures més sofisticades. El que cal és claredat a l’hora de convocar i en els mecanismes electorals, perquè al capdavall és el joc de les oportunitats per a tothom”, ha conclòs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.