Per tal de fomentar les reserves insulars i costaneres com a llocs en què s’apliquen solucions innovadores en resposta a la pandèmia, la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Costaneres (WNICBR) va llançar una convocatòria de projectes destinats a mitigar l’impacte de la pandèmia Covid-19 en aquests territoris. Es poden atorgar fins a quatre projectes amb un import màxim de 15.000 dòlars cadascun, per a ser executats abans del final de 2021.
Es van rebre 32 propostes provinents de 17 països, i la bona qualitat d’aquestes demostra que la WNICBR és una xarxa dinàmica i activa, amb un gran potencial per desenvolupar iniciatives interessants i models resilients per fer front a la crisi actual.
El comitè d’avaluació, format per representants de la Secretaria del Programa MAB de la UNESCO, les secretaries de la WNICBR de Jeju (República de Corea) i Menorca (Espanya) i el Comitè Nacional MAB d’Espanya, després d’avaluar les propostes, ha seleccionat els següents projectes:
Recuperació ecosistèmica i econòmica enfront de l’impacte de la Covid-19 en les comunitats de la zona nucli de la Reserva de la Biosfera de l’Arxipèlag de Taka Bonerate-Selayar (Indonèsia), presentat pel Parc Nacional de Taka Bonerate, amb un pressupost total de 14.998 USD. Aquest projecte té per objecte augmentar l’autosuficiència alimentària i promoure la restauració de l’ecosistema mitjançant la participació de la comunitat, la creació de capacitats i l’apoderament de les comunitats locals, incloent la creació de petites empreses. Se centra en els quatre eixos de la convocatòria: educació i creació de capacitats; generació d’ingressos sostenible; seguretat alimentària i restauració d’ecosistemes.
Reimaginació de mitjans de vida sostenibles post Covid-19 a la Reserva de la Biosfera del Golf de Mannar (Índia), presentada per la Fundació Surabhi per a la Recerca i l’Intercanvi Cultural, amb un pressupost total de 15.000 USD.Aquesta proposta se centra en l’educació i el foment de capacitats, així com en la generació d’ingressos sostenible. El seu principal objectiu és aconseguir la participació de la comunitat, especialment dels joves i els pobles indígenes, en l’articulació i la difusió de coneixements i pràctiques tradicionals i noves, inclosa la utilització de recursos marins amb finalitats mèdiques. Produirà una sèrie de comunicacions en llengües locals i a través d’aquestes veus identificarà possibles àrees de desenvolupament d’habilitats.
MARBioPRÍNCIPE: Plàstics associats a la Covid-19 i conservació de la biodiversitat marina i costanera de la Reserva de la Biosfera Illa de Príncipe (Sao Tomé i Príncipe), presentat per la Reserva de la Biosfera Illa de Príncipe, amb un pressupost total de 15.000 USD. Aquesta proposta inclou una campanya de sensibilització que transferirà els coneixements de la recent expedició científica que va cartografiar la vida i els hàbitats marins de Príncipe, produint materials ambientals originals que s’utilitzaran en activitats de capacitació, educació i sensibilització. Hi participaran les comunitats locals i agents internacionals. El seu principal objectiu és l’educació i la creació de capacitats, així com la restauració d’ecosistemes.
Capacitació tecnicoambiental per a famílies amb escassetat d’aliments agreujada per la pandèmia Covid-19 en l’operació de mòduls hidropònics de baix cost per a la producció de fruites i verdures a la Reserva de la Biosfera El Vizcaíno (Mèxic), presentada pel Centre d’Investigacions Biològiques del Nord-oest i el Municipi d’El Vizcaíno, amb un pressupost total de 10.150 USD. Aquesta proposta, focalitzada en l’educació i la creació de capacitats, la generació d’ingressos sostenible i la seguretat alimentària, té per objecte posar en pràctica un pla pilot de capacitació per a l’establiment de mòduls hidropònics per a la producció de fruites i hortalisses amb la finalitat de reduir la inseguretat alimentària de les famílies que viuen en situació de pobresa, que s’ha vist agreujada per la crisi econòmica causada per la pandèmia COVID-19, a la Reserva de la Biosfera El Vizcaíno.
Les secretaries de la WNICBR de Jeju i Menorca, el Comitè MAB Espanya i el Programa MAB esperen que el desenvolupament d’aquestes propostes aporti noves oportunitats per a les comunitats locals per superar la pandèmia, així com un intercanvi enriquidor de coneixements, dins d’aquesta xarxa i fora d’ella.