ACN Madrid .- Les associacions d’autònoms negociaran aquesta tarda amb el govern espanyol la pròrroga de l’esquema de protecció vinculat a la pandèmia que expira aquest 31 de gener. El Ministeri de Seguretat Social es reunirà amb les organitzacions més representatives –Upta, ATA i Uatae– aquesta tarda per abordar l’allargament de les ajudes, vigents des de l’octubre. Les tres associacions reclamaran més protecció pels treballadors per compte propi i l’ampliació de la prestació per cessament d’activitat “almenys fins al maig”, modificant-lo de manera que arribi a “tots els autònoms”, ha demanat Upta en un missatge a Twitter.
La primera tanda d’ajudes per compensar les pèrdues dels autònoms que es va iniciar el març del 2020 va arribar a prop de la meitat dels autònoms de Catalunya, però les dues pròrrogues successives han anat restringint l’accés a les ajudes. A finals d’any, el govern espanyol va abonar 67.438 prestacions extraordinàries pels autònoms catalans. Des de març, l’executiu de Pedro Sánchez ha abonat 828 milions d’euros als treballadors per compte propi a Catalunya.
Ara mateix, els treballadors per compte propi poden rebre una prestació extraordinària per cessament d’activitat i baixos ingressos o un ajut que és compatible amb treballar sempre que es puguin demostrar pèrdues del 75% de la facturació. La primera és del 50% de la base reguladora, mentre que la segona arriba al 70%. Hi ha una tercera via per accedir a ajudes en cas de ser autònom de temporada. Tot i això, aquesta subvenció és la que ha funcionat pitjor, ja que va tancar l’any amb 649 beneficiaris a l’Estat.
Ajuts més accessibles
Les associacions en representació dels autònoms reclamen al ministre José Luis Escrivá canvis per fer més accessibles les ajudes i exigeixen eliminar el requisit per accedir a la prestació que obliga haver-ne sigut beneficiari entre març i juny, cosa que deixa fora els autònoms de baixa mèdica, per exemple.
Uatae reclama un “nou escut social” definit des de zero i “noves ajudes que protegeixin els treballadors i treballadores autònoms”, ja que les actuals s’han demostrat “insuficients”. L’organització ha obert un procés de consulta online per recollir aportacions dels afectats, amb 500 respostes. En primer lloc, reclamen que no es prorrogui la prestació extraordinària per cessament d’activitat tal com és ara sinó que s’introdueixin criteris més accessibles com ara disminuir al 40% el topall de pèrdua de rendiments nets exigible i que l’import de la prestació sigui del 70% de la base reguladora i no del 50%, com l’actual.
A més, exigeixen “una solució per evitar la desprotecció dels autònoms que tributen per mòduls”; que sigui compatible rebre la prestació per cessament amb la feina si es tenen ingressos 1,25 vegades inferiors a l’SMI; millorar l’ajut pels treballadors de temporada més enllà de període estival; i flexibilitzar l’accés a subvencions dels que es comprometin a pagar deutes amb la Seguretat Social.
Equiparacions amb els ERTO
Al seu torn, ATA vol que s’equiparin les condicions que ofereixen els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a les empreses i per això reclamaran que s’exonerin proporcionalment les quotes que els autònoms paguen a la Seguretat Social en cas de limitacions i restriccions a l’activitat. “Si no em deixen tenir l’activitat al 100% no poden pretendre que els autònoms paguem la quuota de la Seguretat Social al 100%”, ha dit el seu president, Lorenzo Amor, en una publicació a Twitter.
L’associació també exigeix flexibilitzar l’accés als ajuts pels autònoms de temporada i ajornar la pujada de la quota prevista pel 2021, que sorgeix d’un acord firmat fa tres anys, quan les previsions econòmiques eren més optimistes.
Aquestes mesures alleugeririen la tresoreria dels autònoms, molt tocada durant la pandèmia. Segons un baròmetre que va publicar ATA fa un mes, un de cada tres autònoms va perdre més de 30.000 euros durant el 2020.