El SAMU 061 ha coordinat el trasllat d’un pacient amb necessitats d’oxigenació extracorpòria. El pacient era un home de 58 anys, positiu de COVID-19 i amb pneumònia bilateral, que va ser traslladat de l’Hospital Mateu Orfila a l’Hospital Son Espases amb un equip mèdic ECMO (sistema de ventilació per membrana extracorpòria) procedent de l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona).
El dispositiu, que es va activar a les 12.30 hores de dilluns, va estar coordinat des de la Central de Coordinació del SAMU061 de les Illes Balears i es va fer en dues fases: en la primera, un avió ambulància del SAMU 061 va anar a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per recollir a l’equip de cinc professionals (tres metges i dues infermeres) que havien d’aplicar la tècnica ECMO al pacient. En aterrar a Menorca es va activar una ambulància COVID i també a la UME de Menorca per donar suport logístic a l’equip ECMO. Una vegada estabilitzat el pacient, es va iniciar la segona fase amb el trasllat des de l’Hospital Mateu Orfila a l’Hospital Son Espases. Per a la recollida a l’aeroport de Son Sant Joan (Palma) es va activar una ambulància COVID i l’equip Delta del 061 com a suport logístic dels equips assistencials. A les 23 hores el pacient arribava a Son Espases en situació estable.
L’ECMO és una tècnica complexa que dona assistència cardíaca i respiratòria (substitueix la funció dels pulmons i del cor en l’oxigenació de la sang) a pacients que tenen aquests òrgans afectats greument i que no poden funcionar per si mateixos. La tècnica consisteix a introduir una cànula dins d’una vena central (la femoral o la jugular) i una altra cànula dins d’una via arterial (habitualment la caròtida, en infants) o venosa central (la femoral o la jugular) per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang. La sang és impulsada per una bomba i connectada a un oxigenador que du a terme l’oxigenació abans d’introduir-la una altra vegada dins de l’organisme. L’ECMO permet assegurar durant dies o setmanes l’oxigenació de la sang.