El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha presidit, aquest dimecres, el primer Consell Balear de l’Aigua de la legislatura. L’òrgan principal de consulta, participació i planificació en matèria hídrica de les Illes Balears ha aprovat l’Esquema de Temes Importants (ETI) del Tercer cicle de planificació del Pla Hidrològic de les Illes Balears (2021-27).
L’ETI defineix les estratègies de la planificació hidrològica. La seva aprovació suposa el segon pas important, després dels Documents Inicials, en la tramitació de la revisió del Pla Hidrològic per al període 2021-2027.
Els deu temes que integren l’ETI són:
– Reutilització i infiltració d’aigües depurades.
– Suficiència hídrica, abastiments urbans i dificultats per atendre les demandes.
– Gestió del risc d’inundació.
– Fonts de contaminació puntual.
– Establiment del règim de cabals ecològics.
– Adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic.
– Contaminació difusa per nitrats i altres.
– Explotació i gestió sostenible de les aigües subterrànies.
– Millora del coneixement.
– Recuperació dels costs dels serveis de l’aigua.
El document incorpora una sèrie de possibles mesures de gestió en relació a aquests temes que s’hauran de concretar en la següent fase de redacció del Pla Hidrològic.
Mir ha destacat l’alta participació en la confecció del document, «una mostra de la creixent conscienciació tant de les institucions com de la ciutadania en les problemàtiques relacionades amb el cicle de l’aigua, un dels principals reptes que ha d’afrontar l’arxipèlag els propers anys per ser un dels més amenaçats per l’emergència climàtica que patim», ha assegurat.
La primera proposta d’ETI fou preparat seguint un procés participatiu en el qual hi han col·laborat 78 persones (membres de les Juntes Insulars de l’Aigua, del Consell Balear de l’Aigua i entitats, professionals i ciutadans que participen sovint en la planificació hidrològica). A partir de les seves aportacions, es va decidir incloure la reutilització i infiltració d’aigües depurades con un dels temes importants en aquest tercer cicle de planificació.
Durant el tràmit de consulta pública, s’han rebut 11 aportacions de diverses administracions, grups ecologistes i associacions de regants. A més, s’han duit a terme tallers participatius telemàtics per a cadascun dels temes importants, on hi han participat un total de 165 persones. Finalment, s’han organitzat dos tallers participatius sectorials amb el sector agrícola incorporant-se algunes de les aportacions que s’hi han fet.
Es preveu que en els propers mesos es posi a informació i consulta pública l’esborrany de pla hidrològic pel tercer cicle de planificació i l’avaluació ambiental estratègica.