Finca es Rafal, Mallorca

MxMe aconsegueix el compromís que el REIB financi les beques universitàries El Parlament aprova una proposta dels menorquinistes perquè els Pressupostos de 2022 incorporin una dotació suficient per compensar el cost afegit de la insularitat

El Govern de les Illes Balears haurà d’incloure la problemàtica de les beques universitàries en la negociació del Factor d’Insularitat del REIB amb el Govern de l’Estat.

La proposta, que ha obtingut el suport unànim de tots els grups parlamentaris, també exigeix de demanar a Madrid que els Pressupostos per al 2022 contemplin una dotació suficient per compensar el cost afegit que representa la insularitat i la doble insularitat per als estudiants de les Illes Balears.

«Massa vegades, quan pensam en el factor d’insularitat, pensam únicament en inversions, és a dir en obres. Però el factor d’insularitat també pot anar destinat a altres conceptes», ha explicat Castells, qui ha incidit que, actualment, «les beques universitàries són bastant petites, d’uns 600 euros –per tot un any- i només hi tenen accés famílies amb rendes molt baixes mentre que d’altres, que no tenen una renda tan baixa, però que pateixen la insularitat de la mateixa manera, es veuen discriminades respecte de les famílies de la resta del territori de l’Estat»

El diputat menorquinista ha afegit que «ara més que mai, perquè som una comunitat autònoma molt afectada pels efectes de la crisi, ens podem trobar en una situació en què un menorquí un eivissenc no pugui seguir estudis universitaris».

Cal recordar que el Règim Especial de les Illes Balears (REIB) contempla una compensació específica per a pal·liar els costos d’insularitat dels estudiants de les Illes Balears. Concretament, en el seu article 19è, que regula el Factor d’Insularitat, es recull que aquesta dotació pressupostària específica pugui incloure imports per a “beques a l’estudi i a la investigació, de tots els graus del sistema educatiu, especialment en el tram d’ajudes a la mobilitat”. Aquesta, doncs, és una eina que ha de permetre que es faci una política universitària que afavoreixi als estudiants de les Illes Balears, sobretot als procedents de les illes de Menorca, Formentera i Eivissa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.