La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha presentat, avui, al Consell Agrari Interinsular els objectius prioritaris per al 2021, centrats a «modernitzar el sector primari i fer-lo més rendible», segons ha assegurat la consellera De la Concha. A la reunió telemàtica del Consell —la segona d’aquesta legislatura— s’ha detallat el que impliquen aquests objectius i quan s’espera dur-los a terme. Hi han participat també les Organitzacions Professionals Agràries, les Cooperatives Agroalimentàries i representants dels consells de Menorca, Eivissa i Formentera.
La consellera Mae de la Concha ha volgut agrair la feina feta el passat 2020, «un any en què la COVID va canviar l’escenari completament i va fer que haguéssim d’adaptar tota la feina a la situació». Malgrat això, ha subratllat, «vull destacar que, tant la Conselleria com el sector hem fet front a les dificultats generades per la pandèmia de forma conjunta, amb unitat i responsabilitat, i això ha fet que la feina hagi estat eficient i els resultats, positius».
De la Concha ha detallat, a continuació, les prioritats que la Conselleria s’ha fixat per aquest any, com són culminar la negociació amb el Ministeri per definir un règim agrari balear en la nova PAC que reconegui i compensi la insularitat —«un esborrany què, esperam, estigui llest al juny»—, optimitzar la gestió dels fons per al període transitori de la PAC i també dels de reconstruccions europeus, o consolidar el sistema de feina de meses sectorials, «una forma molt encertada de treballar amb el sector, perquè ens aporten idees i propostes molt interessants».
Precisament, en una d’aquestes meses s’ha fet feina en un dels plans vitals per a aquest 2021, com és el de reestructuració de fruites seques, que s’executarà els mesos vinents. Segons s’ha detallat, aquest pla està dotat amb 2,5 milions d’euros, però es complementarà amb altres línies de finançament destinades a la investigació, a la conservació de varietats locals i a la lluita contra la Xylella.
Al Consell Agrari Interinsular, presidit per Joan Rallo, i al qual ha assistit també la directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, el gerent del FOGAIBA, Mateu Morro, la gerent de SEMILLA, Georgina Brunet i el cap de gabinet, Fernando Fernández, s’ha adquirit el compromís d’impulsar el sector de l’agricultura ecològica a través d’un altre pla prioritari, en coherència amb l’estratègia europea «De la granja a la taula»: «El nostre objectiu és arribar a 2030 amb un 25 % de superfície agrària útil en producció ecològica i un sector atractiu, capaç de generar llocs de feina per a joves», ha assegurat De la Concha.
Respecte a l’acord entre les organitzacions professionals agràries per a la liquidació de tot el patrimoni agrari i el seu repartiment, la consellera ha explicat que «és un procés que vam començar fa un any i en què hem anat resolent dificultats, però esperem poder finalitzar-lo abans de l’estiu. És una gran notícia». A més, s’ha informat sobre altres projectes i plans ja iniciats, com el de regadius amb aigües regenerades —que ja compta amb el suport del Ministeri i amb un finançament per a les obres de 80 milions d’euros— o el primer Pla d’Igualtat al sector primari balear. També està previst finalitzar el pla estratègic de ramaderia i continuar amb el de la Xylella.
Pel que fa a la Direcció General per a la Sobirania Alimentària, s’ha informat de les polítiques prioritàries d’aquesta direcció, centrades a consolidar el Servei d’Informació i Control de la Cadena Alimentària, així com continuar amb l’estratègia de Promoció del Producte Local, en l’aplicació de la Llei de la Cadena Alimentària i continuar el programa de Compra Pública alimentària per a entitats socials mentre es mantinguin les conseqüències més dures de la COVID.
Finalment, respecte a SEMILLA, s’ha recordat que ja es va aprovar l’elaboració de l’Estratègia Balear del Coneixement Agrari al Consell de Govern del passat 18 de gener, i que aquesta ha d’estar finalitzada enguany. D’altra banda, s’ha informat del Pla 2021-2017 per a l’ens públic, que servirà «per orientar SEMILLA cap a la innovació, la investigació, la formació i la transferència de coneixement cap al sector», ha assegurat De la Concha, que també ha volgut anticipar al Consell Agrari la feina que es comença a fer ara amb dos projectes molt importants per al futur i que formen part dels acords de Bellver: el parc agrari i el banc de terres.