ACN Brussel·les .- Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) es reuneixen aquest dijous i divendres per videoconferència per intentar desencallar el certificat de vacunació per reprendre la mobilitat al bloc comunitari. En un context en què alguns països com Alemanya o Bèlgica imposen restriccions als viatges no essencials, els líders dels 27 aborden de nou el certificat de vacunació, sobre el qual ara per ara hi ha un mínim consens per utilitzar-lo com a document mèdic però no com un ‘passaport’ de viatge per a l’estiu, com proposen els estats que més depenen del turisme, com Grècia o Espanya. En la trobada virtual, els líders de la UE també debatran com “accelerar” la producció i autorització de vaccins, així com qüestions de defensa i seguretat.
Defensat majoritàriament pels països del sud, que depenen més del turisme, el certificat de vacunació no té el vistiplau de tots els estats. França o Alemanya són reticents a aquesta iniciativa en considerar que és discriminatòria. A més, fonts comunitàries apunten que per aplicar aquesta mesura cal que s’aclareixi si les persones vacunades no transmeten el virus.
“Hi ha un acord per moure’s i sobre les qüestions tècniques”, assenyalen fonts comunitàries, que remarquen que ara és “prematur” parlar d’un certificat de vacunació perquè la UE està en “les primeres fases de la vacunació”.
Segons fonts de Moncloa, per a Espanya el certificat de vacunació és una qüestió “d’importància”. “Malgrat que alguns diguin que encara és aviat, cal que el treball estigui fet”, subratllen, tot remarcant que “la mobilitat és essencial” a la UE.
“Cada cop més països estan convençuts que s’ha de tancar un acord com abans millor”, afirmen les mateixes fonts, que admeten que encara molts països estan en contra de la proposta.
Malgrat el desacord a nivell europeu, fonts de Moncloa confien que finalment hi haurà un acord sobre el certificat de vacunació. Per aquest motiu asseguren que ara per ara no es plantegen fer acords bilaterals amb altres països per facilitar els viatges a l’estiu, tal com planteja fer Grècia amb Israel.
A banda del certificat de vacunació, els líders europeus també abordaran dijous com augmentar la producció i la distribució de vacunes per tal “d’accelerar” la campanya i assolir l’objectiu de vacunar el 70% de la població a l’estiu.
La discussió a nivell de líders per augmentar la producció de vaccins arriba després de les polèmiques pels retards en les entregues de les farmacèutiques, principalment d’AstraZeneca, i després que Espanya, Bèlgica, Dinamarca, Polònia i Lituània hagin demanat més ajudes europees per accelerar la producció de vaccins.
Els líders dels 27 també abordaran dijous les restriccions als viatges a la UE i la coordinació de les mesures. Malgrat la polèmica per fortes restriccions a la mobilitat d’alguns països com Bèlgica, fonts comunitàries apunten que “la situació és millor” que durant la primavera del 2020 quan la majoria dels països van decidir tancar fronteres.
“És una situació excepcional que reflecteix la que hi ha dins dels estats”, argumenten les mateixes fonts.
Amb la reunió de dijous centrada en la pandèmia, els líders europeus abordaran qüestions de defensa i seguretat divendres, així com la relació amb els veïns del sud. Així, el secretari general de l’OTAN, Jen Stoltenberg, farà una intervenció davant els líders, que posteriorment abordaran com “reforçar” la relació amb els veïns del sud.